Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον Ουατάρα αναγνωρίζει πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τον Ουατάρα αναγνωρίζει πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τον Αλασάν Ουατάρα χαρακτηρίζει νικητή των διαμφισβητούμενων εκλογών της 28ης Νοεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ανακοίνωσή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα την Τετάρτη, ενισχύοντας την προσπάθειά του να ανατρέψει τον Λοράν Γκμπάμπο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με ανακοίνωσή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα την Τετάρτη, χαρακτηρίζει τον Αλασάν Ουατάρα νικητή των διαμφισβητούμενων εκλογών της 28ης Νοεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενισχύοντας την προσπάθειά του να ανατρέψει τον Λοράν Γκμπάμπο.

Η Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Ουατάρα κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται σύμμαχος του Γκμπάμπο, ανέτρεψε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο περί νοθείας σε περιοχές του βορρά, δίνοντας τη νίκη στον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γκμπάμπο αρνείται να παραδώσει την εξουσία της μεγαλύτερης παραγωγού κακάο στον κόσμο παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Δυτικοαφρικανική περιφερειακή ένωση ECOWAS, η οποία ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους της Ακτής Ελεφαντοστού στους κόλπους της λόγω των εξελίξεων.

Προσθέτοντας ακόμη περισσότερη βαρύτητα στις πιέσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε την αναγνώριση της νίκης του Ουατάρα από το ECOWAS και κάλεσε τα μέλη του «να πιέσουν ώστε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών».

Απευθυνόμενο έμμεσα στον Γκμπάμπο, ο οποίος δεν αναφέρεται ονομαστικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει «με τους εντονότερους όρους κάθε απόπειρα ανατροπής της λαϊκής βούλησης». Το 15μελές κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ επανέλαβε παράλληλα την απειλή να επιβάλει «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή κυρώσεις, σε βάρος όποιου απειλήσει την ειρηνευτική διαδικασία ή προσπαθήσει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Η συμφωνία για το ανακοινωθέν αυτό, το οποίο ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός διπλωμάτης Μπρουκ Άντερσον, καθυστερούσε από την περασμένη Παρασκευή λόγω των επιφυλάξεων της Ρωσίας, που θεωρούσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έπρεπε να καθορίσουν ποιος κέρδισε τις εκλογές.

Δυτικοί διπλωμάτες έλεγαν αντίθετα ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού Γιουνγκ Τζουν Τσόι καλώς ανακήρυξε τον Ουατάρα νικητή διότι έχει δικαίωμα να επαληθεύει τα εκλογικά αποτελέσματα βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 που τερμάτισε τον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει στη χώρα το 2002.

Ο Τσόι είπε ότι ο Γκμπάμπο δεν έχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Γκμπάμπο, όπως και ο Ουατάρα, ωστόσο ορκίστηκε πρόεδρος και αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν κίνδυνο επανέναρξης του εμφυλίου στη χώρα.

Η αβεβαιότητα ώθησε στο 12% το επιτόκιο του ευρωομόλογου 2,3 δις δολαρίων της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα ανασταλούν οι συνομιλίες για την παραγραφή χρεών ύψους 3 δις δολαρίων.

Ο Γκμπάμπο μοιάζει να ελέγχει το στρατό. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Αλσίντ Ντζεντζέ, ο οποίος τόνισε πως «το ECOWAS δεν μπορεί να κρίνει ποιος είναι νικητής… μιας εκλογικής διαδικασίας που διοργάνωσε η Ακτή Ελεφαντοστού» και ότι ο ΟΗΕ «έχει πελαγώσει».

Ο Ουατάρα κάλεσε τον Γκμπάμπο να παραδώσει την εξουσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η λογική τελικά θα κατισχύσει και ο Γκμπάμπο θα υπακούσει τη βούληση του λαού της Ακτής Ελεφαντοστού.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και σε υποστηρικτές των δύο υποψηφίων για την προεδρία από την 26η Νοεμβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 28 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 280, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, με ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ίσως είναι διπλάσιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024