Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στενόμυαλη και αντιευρωπαϊκή η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, λέει ο προκάτοχός της Χ.Σμιτ

Στενόμυαλη και αντιευρωπαϊκή η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, λέει ο προκάτοχός της Χ.Σμιτ

Ως «όχι ιδιαίτερα έξυπνη» επικρίνει τη συμπεριφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην κρίση ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, λέγοντας πως η στάση της θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Χ.Σμιτ έχει επίσης... καλά λόγια για τον «ανίδεο επί της λειτουργίας των διεθνών αγορών» Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δριμεία κριτική ασκεί στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που επέκρινε ως στενόμυαλη και πρακτικά αντιευρωπαϊκή τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην κρίση της Ευρωζώνης.

Ο παλαίμαχος πολιτικός (των Σοσιαλδημοκρατών), σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη γερμανική Handelsblatt, εκτιμά πως η Ά.Μέρκελ «δεν συμπεριφέρεται ιδιαίτερα έξυπνα», θέτοντας σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η καγκελάριος, σύμφωνα με τον Σμιτ, ούτε καταλαβαίνει τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και τη σύγχρονη οικονομία ούτε δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η πολιτική που ακολουθεί «ρίχνει πολύ γερμανικό βάρος στην ευρωπαϊκή ζυγαριά», με τον κίνδυνο να επανέλθει η άποψη στην ΕΕ πως το Βερολίνο επιθυμεί μία «γερμανική Ευρώπη».

Έλλειμμα γνώσης των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας επιρρίπτει ο πρώην καγκελάριος και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Καταλαβαίνει καλά τα ζητήματα προϋπολογισμού και φορολογικής πολιτικής» ανέφερε ο Χέλμουτ Σμίτ, σημειώνοντας όμως πως «οι διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, το τραπεζικό σύστημα και η εποπτεία του είναι κάτι καινούριο για αυτόν».

Εξίσου χαμηλές προσδοκίες φαίνεται να έχει ο Χ.Σμιτ και από τους «τεχνοκράτες» του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, λέγοντας πως οι διοικητές της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι παραδοσιακά τα τελευταία τριάντα χρόνια «κατά βάθος αντιδραστικοί», που δεν βλέπουν με θετικό μάτι την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Πώς είπαμε τον πρόεδρο της ΕΕ;»

Το πρόβλημα όμως για την Ευρώπη είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς σύμφωνα με τον Χέλμουτ Σμιτ, η Άνγκελα Μέρκελ δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στο ότι δεν είναι ηγετική προσωπικότητα.

«Στην Ευρώπη λείπουν σήμερα οι ηγετικές προσωπικότητες» λέει ο Χέλμουτ Σμιτ, σημειώνοντας ως μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας όμως πως οι δυνατότητές του, ως ηγέτης ενός μικρού κράτους, είναι περιορισμένες.

Ως μία από τις προσωπικότητες που ξεχωρίζουν ο Χ.Σμιτ αναφέρει επίσης τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως μεν έχει μεν αντιδράσει χωρίς λάθη μέχρι τώρα αλλά εκφράζοντας αμφιβολίες για «το πόσο ισχυρός είναι εντός της ΕΚΤ».

Απογοητευμένες εμφανίζεται επίσης ο πρώην καγκελάριος από τους υπόλοιπους αξιωματούχους της ΕΕ: ως πρόεδρος της Κομισιόν σημαντική προσωπικότητα ήταν ο Ζακ Ντελόρ, λέει, τα ονόματα των διαδόχων του όμως «δεν τα θυμάται κανείς».

Ο Χέλμουτ Κολ κρίνει εξίσου ανεπαρκές κρίνει και το πρώτο «ηγετικό» θεσμικό ζευγάρι της ΕΕ: «Πώς λέγεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου; Βαν Ρομπάι; Έχει και μία αποκαλούμενη υπουργό Εξωτερικών, κάποια Βρετανίδα κυρία, το όνομα της οποίας δεν χρειάζεται πραγματικά να το ξέρει κάνεις» λέει ο Γερμανός πολιτικός για τους κατόχους των ανώτατων αξιωμάτων της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Πληρώνουμε το λάθος του Μάαστριχτ»

Σχολιάζοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης και τον κίνδυνο με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το κοινό νόμισμα, ο Χέλμουτ Σμιτ εκφράζει την άποψη το λάθος έγινε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν τα δώδεκα κράτη της τότε ΕΕ όχι μόνο προσκαλούσαν άλλα μέλη στην Ένωση, αλλά τους άνοιγαν τις πόρτες και για την κοινή οικονομική ζώνη χωρίς να αλλάξουν τους κανονισμούς.

«Τις συνέπειες αυτής της παραχώρησης υφιστάμεθα σήμερα» λέει ο πρώην καγκελάριος, λέγοντας πως το ευρώ έπρεπε να γίνει νόμισμα μικρού αριθμού κρατών και με ένα Σύμφωνα Σταθερότητας με χαρακτήρα νόμου και όχι «συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεων».

Και όσο για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ο Χέλμουτ Σμιτ λέει: «Το ερώτημα είναι γιατί δεν πρόσεξε κανείς, ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στη Βασιλεία ούτε στις στατιστικές υπηρεσίες, πως υπήρχε πρόβλημα με τα ελλείμματά τους».

Η πολιτική ελίτ στη Γερμανία, σημειώνει ο Χ.Σμιτ, δεν κατάλαβε πως χτίζοντας εμπορικά πλεονάσματα για την ίδια θα καταλήξει πιθανώς σε έναν εκ των πραγμάτων σκληρό πυρήνα της ΕΕ με μόνο την ίδια, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και «ίσως» τη Δανία και τη Σουηδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024