Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προφυλακιστέος ο Άσαντζ με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου

Προφυλακιστέος ο Άσαντζ με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου

Προφυλακιστέος ο ιδρυτής του WikiLeaks, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην επιτρέψει την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο 39χρονος Τζούλιαν Άσαντζ δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμινστερ ότι θα παλέψει για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία. Νωρίτερα, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί στο πλαίσιο ερευνών της σουηδικής Δικαιοσύνης.

Προφυλακιστέος ο ιδρυτής του WikiLeaks, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην επιτρέψει την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο 39χρονος Τζούλιαν Άσαντζ δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμινστερ ότι θα παλέψει για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία. Νωρίτερα, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, κατ’ εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί στο πλαίσιο ερευνών της σουηδικής Δικαιοσύνης.

Ο Τζ.Άσαντζ θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία, στις 14 Δεκεμβρίου.

Ερωτώμενος εάν καταλαβαίνει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με την έκδοσή του στη Σουηδία, ο Άσαντζ δήλωσε ότι καταλαβαίνει, αλλά ότι δεν συμφωνεί.

Ο Τζούλιαν Άσαντζ παρουσιάστηκε οικειοθελώς κατόπιν συνεννόησης το πρωί της Τρίτης σε αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο και παραδόθηκε στη Σκότλαντ Γιαρντ.

Πλήθος δημοσιογράφων είχε κατακλύσει την είσοδο του δικαστηρίου στο κέντρο του Λονδίνου, δύο βήματα από το Κοινοβούλιο.

Ένας εκ των Βρετανών συνηγόρων του Άσαντζ, ο Μαρκ Στέφενς, δήλωσε κατά την άφιξή του στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του «είναι καλά» και πως η ανάκρισή του από τη βρετανική αστυνομία ήταν «πολύ εγκάρδια».

Ο ίδιος τόνισε πως ο Τζούλιαν Άσαντζ προσήλθε οικειοθελώς και θα ασκήσει έφεση σε πιθανή απόφαση για την έκδοσή του.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσης στη Σουηδία, ενώ το χειρότερο ενδεχόμενο για τον ίδιο είναι η έκδοση στις ΗΠΑ όπου αναμένεται να του ασκηθεί δίωξη σχετικά με τη διαρροή των διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων που έχουν προκαλέσει αναταραχή σε ηγέτες και κυβερνήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ιδρυτή του WikiLeaks δήλωσε ότι η σύλληψη Άσαντζ αποτελεί επίθεση στην ελευθεροτυπία και δεν θα αποτρέψει το δικτυακό τόπο από τη δημοσιοποίηση νέου υλικού.

Ο Τζούλιαν Άσαντζ -ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες- κρυβόταν σε άγνωστη τοποθεσία στη Βρετανία από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισε η δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει γράψει στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του «είναι αβάσιμες» και ότι το γεγονός ότι «βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό».

Τη Δευτέρα οι Αρχές της Ελβετίας έκλεισαν τον λογαριασμό του Άσαντζ σε ελβετική τράπεζα.

Η διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει μήνες

Ο δικηγόρος του Άσαντζ έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, ανησυχώντας για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ εάν παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία, και επισημαίνοντας τις «εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Άσαντζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.

Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Άσαντζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες.

Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.

Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ο Άσαντζ φοβάται ένα «πολιτικό τέχνασμα» που θα τον κάνει να σιωπήσει και φοβάται πάνω απ’ όλα μία έκδοση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σουηδική δικαιοσύνη αρνείται ότι υποχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις ώστε να συλλάβει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα νομική βάση για τη δίωξή του.

Η σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί «ένα καλό νέο» εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια αιφνίδιας επίσκεψής του στο Αφγανιστάν.

«Θα συνεχίσουμε παρά τη σύλληψη»

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο ιστότοπος WikiLeaks βρίσκεται απέναντι σε μία ολομέτωπη επίθεση που περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, πάγωμα τραπεζικών καταθέσεων, άρνησης παροχής υπηρεσιών server.

Το WikiLeaks τόνισε πως θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας παρά τη σύλληψη στο Λονδίνο του ιδρυτή της Τζούλιαν Άσαντζ.

«Οι σημερινές πράξεις κατά του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Άσαντζ δεν πρόκειται να πλήξουν την εργασία μας: θα δημοσιεύσουμε ακόμη περισσότερα τηλεγραφήματα απόψε όπως κάνουμε κανονικά» τονίζεται σε ανακοινωθέν του ο ιστότοπος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σε δεύτερο μήνυμα, που ακολούθησε μετά τη 19ωρη διακοπή των επικοινωνιών του, το WikiLeaks κάλεσε σε μαζικές διαμαρτυρίες το απόγευμα της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, η MasterCard International και η Visa διέκοψαν κάθε έμβασμα που προορίζεται για τη WikiLeaks.

Εκπρόσωπος της MasterCard δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενος την παράνομη φύση της δραστηριότητας της WikiLeaks: «οι κανονισμοί της MasterCard απαγορεύουν στους πελάτες της να συμμετέχουν, να διευκολύνουν, έμμεσα, ή άμεσα, κάθε παράνομη δραστηριότητα» τόνισε ο εκπρόσωπος Κρις Μοντέιρο.

Ωστόσο, οι γερμανικές Αρχές διέψευσαν πως πρόκειται να κλείσουν ένα ίδρυμα που υποβοηθά τη WikiLeaks να συγκεντρώσει χρήματα.

Το ίδρυμα Wau Holland, που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της WikiLeaks, έχει δεχθεί δύο προειδοποιήσεις για την μη έγκαιρη καταβολή οικονομικών στοιχείων στις αρχές.

Εκπρόσωπος της πόλης του Κάσελ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως οι προειδοποιήσεις αποτελούν ένα απλό νομικό ζήτημα και δεν έχουν πολιτικές προεκτάσεις, ή κάποια σχέση με τη WikiLeaks.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024