Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιήσεις Ομπάμα προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

Προειδοποιήσεις Ομπάμα προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

Προειδοποιητικό μήνυμα στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάμπο, απευθύνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως θα υποστεί τις συνέπειες των «άδικων πράξεών του» εάν παραμείνει στην εξουσία και δεν σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών. Τουλάχιστον 20 νεκροί από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Προειδοποιητικό μήνυμα στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού,Λοράν Γκμπάμπο, απευθύνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως θα υποστεί τις συνέπειες των «άδικων πράξεών του» εάν παραμείνει στην εξουσία.

Ο Ομπάμα σε επιστολή του προς τον Γκμπάμπο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσιάζει τις
επιλογές που του προτείνει και οι οποίες ισχύουν ακόμα, αν και ο
Γκμπάμπο ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας του το Σάββατο, διευκρινίζει η
ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Στην επιστολή αναφέρονται οι επιλογές που προτείνονται στον Γκμπάμπο: «Να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών» ή «να αντιμετωπίσει μια μεγαλύτερη απομόνωση στη διεθνή σκηνή» και να «υποστεί τις συνέπειες των άδικων πράξεών του», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Για τον Λευκό Οίκο, ο Αλασάνε Ουατάρα είναι ο νόμιμος νικητής των εκλογών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Ουατάρα για τη νίκη του.

Ο Γκμπάμπο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό 51,45% από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο ακύρωσε τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία ο Ουατάρα συγκέντρωσε το 54,1% των ψήφων.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη χώρα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί «τις δυνάμεις ασφαλείας στην Ακτή Ελεφαντοστού να προστατεύσουν τους πολίτες, καθώς τουλάχιστον 20 άτομα έχουν βρει τον θάνατο από σφαίρες σε βίαια επεισόδια έπειτα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε, η οργάνωση εντοπίζει τους νεκρούς στο Αμπιτζάν και στο εσωτερικό της χώρας.

«Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης και η Οικονομική Κοινότητα των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν κλιμάκωση της βίας», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Την Τετάρτη, η CEDEAO έχει προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο στην Αμπούτζα για να εξετάσει την σοβαρή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπάμπο και ο πρώην πρωθυπουργός Αλασάν Ουατάρα-τον οποίο αναγνωρίζει ως μόνο νόμιμα εκλεγμένο η διεθνής κοινότητα-διεκδικούν πως έχουν επικρατήσει στις εκλογές για την προεδρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024