Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ρόλο διαμεσολαβητή για την πολιτική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού ο Tάμπο Μπέκι

Σε ρόλο διαμεσολαβητή για την πολιτική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού ο Tάμπο Μπέκι

Στην Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Tάμπο Μπέκι, προκειμένου να μεσολαβήσει για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Ανησυχούν ΗΠΑ και Ευρώπη για τις μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Tάμπο Μπέκι, προκειμένου να μεσολαβήσει για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Ο Λοράν Γκμπάμπο ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας, παραβλέποντας τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να απορρίψει το εκλογικό αποτέλεσμα που ήθελε νικητή τον Αλασάν Ουατάρα.

Σε δική του τελετή ορκωμοσίας προχώρησε και ο Αλ.Ουατάρα, ο οποίος το Σάββατο είχε παραδώσει στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μια χειρόγραφη ορκωμοσία.

Η Αφρικανική Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση μπορεί να έχει «ανυπολόγιστο κόστος» και έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή, η οποία ανακήρυξε τον Ουατάρα νικητή.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα του προαστίου Αμπόμπο και στο προάστιο Ανγιάμα, στα βόρεια της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατός της Ακτής Ελεφαντοστού έχει κλείσει τα σύνορα και απαγορεύει σε ξένους δημοσιογράφους να μεταδίδουν πληροφορίες από το εσωτερικό της χώρας.

Ανήσυχες οι ΗΠΑ και η Ευρώπη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Ακτή Ελεφαντοστού, επικαλούμενο την πιθανότητα πολιτικών ταραχών και επεισοδίων βίας, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Κάλεσε, επίσης, τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να συμπεριφέρονται με «εξαιρετική σύνεση».

Την ανησυχία του για τις μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να απόσχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας», ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον συνεχάρη τον Ουατάρα για τη νίκη του στις εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024