Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαδικαστικά λάθη «εμποδίζουν» τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασαντζ στη Βρετανία

Διαδικαστικά λάθη «εμποδίζουν» τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασαντζ στη Βρετανία

Νέο ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή του WikiLeaks πρόκειται να εκδώσει η σουηδική Εισαγγελία, καθώς λάθη στον υπάρχον ένταλμα φέρεται να εμποδίζουν τις βρετανικές Αρχές να συλλάβουν τον Τζούλιαν Άσαντζ παρόλο που γνωρίζουν ότι βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αγγλία. Εκπρόσωπος του Τζούλιαν Άσαντζ δηλώνει, εν τω μεταξύ, ότι ο 39χρονος πρώην χάκερ δέχεται απειλές κατά της ζωής του, ενώ το WikiLeaks προαναγγέλλει αποκαλύψεις που θα «αγγίξουν» και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Νέο ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή του WikiLeaks πρόκειται να εκδώσει η σουηδική Εισαγγελία, καθώς λάθη στη διατύπωση του υπάρχοντος εντάλματος φέρεται να εμποδίζουν τις βρετανικές Αρχές να συλλάβουν τον Τζούλιαν Άσαντζ παρόλο που γνωρίζουν ότι βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Εκπρόσωπος του Τζούλιαν Άσαντζ δηλώνει, εν τω μεταξύ, ότι ο 39χρονος πρώην χάκερ δέχεται απειλές κατά της ζωής του, ενώ το WikiLeaks προαναγγέλλει αποκαλύψεις που θα «αγγίξουν» και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks να ασκήσει έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ το ένταλμα της Interpol.

Ο Άσαντζ αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του, καταγγέλλοντας εκστρατεία συκοφάντησης τη στιγμή που το WikiLeaks βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας με μπαράζ αποκαλύψεων που προκαλούν τριγμούς σε κράτη και κυβερνήσεις.

Ο Σουηδός συνήγορος του Άσαντζ, Μπγιόρν Χέρτιγκ, δήλωσε ότι ιδρυτής του WikiLeaks θα αντιταχθεί στην έκδοσή του στη Σουηδία εάν συλληφθεί. «Με τον Βρετανό συνάδελφό μου Μαρκ Στίβενς και διεθνείς ειδικούς, θα αγωνιστούμε εναντίον των ενταλμάτων έκδοσης [εάν ο Τζούλιαν Άσαντζ συλληφθεί] διευκρίνισε ο Χέρτιγκ.

Εκδίδεται νέο ένταλμα

«Οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε το ένταλμα» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας Τόμι Κανγκασβιέρ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παράδοση του φακέλου στη Interpol, προσθέτοντας ότι η σουηδική πλευρά «αναγνώρισε ότι υπήρξε σφάλμα στη διαδικασία».

«Η διαδικασία επιβάλει να διευκρινιστεί [στο ένταλμα σύλληψης] η μέγιστη ποινή που προβλέπεται για τον Άσαντζ για κάθε ένα από τα εγκλήματα για τα οποία είναι ύποπτος. Εμείς κάνουμε λόγο μόνο για βιασμό [δηλαδή για την πιο βαριά από τις τρεις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί]» δήλωσε ο Τόμι Κανγκασβιέρ.

Το ένταλμα θα πρέπει τώρα να εκδοθεί εκ νέου από την εισαγγελέα που έχει επιφορτιστεί με
την υπόθεση, Μάριαν Νάι, η οποία δεν έχει σχολιάσει πάντως μέχρι στιγμής τις σχετικές πληροφορίες. Ο Κανγκασβιέρι δεν μπορούσε να διευκρινίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να
εκδοθεί το νέο ένταλμα σύλληψης.

Γνωρίζουν ότι βρίσκεται στη Βρετανία

Οι εφημερίδες Times και Independent αποκάλυψαν την Πέμπτη ότι η βρετανική αστυνομία γνωρίζει πού κρύβεται ο Άσαντζ -στη νοτιοανατολική Αγγλία- αλλά δεν μπόρεσε να επέμβει καθώς το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε τεχνικά λάθη.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται πηγές της αστυνομίας που δήλωσαν ότι γνωρίζουν που διαμένει ο Τζούλιαν Άσαντζ και έχουν το τηλέφωνό του. Όταν έφθασε στη χώρα τον Οκτώβριο έδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Εκπρόσωπος του WikiLeaks δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι ο Τζούλιαν Άσαντζ έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του και γι’ αυτό έπρεπε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι ο Άσαντζ εργάζεται σε ένα σχέδιο σε μυστική τοποθεσία.

«Όταν έχεις ανθρώπους να ζητούν τη δολοφονία του, είναι προτιμότερο να κρατάς χαμηλό προφίλ. Αυτό είναι υποκίνηση βίας. Και προφανώς είναι παράνομο σε κάποιες χώρες» είπε ο ίδιος.

Το WikiLeaks, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα προβεί και σε αποκαλύψεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο. «Θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερο υλικό που αναφέρεται στην επιχειρηματική κοινότητα» είπε ο εκπρόσωπος.

Οι μετοχές της Bank of America έπεσαν κατά 3% την Τρίτη εξαιτίας των φόβων των επενδυτών ότι μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της επόμενης δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων του WikiLeaks.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024