Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε σκηνικό έντασης και με φίμωση της αντιπολίτευσης οι εκλογές στην Αίγυπτο

Σε σκηνικό έντασης και με φίμωση της αντιπολίτευσης οι εκλογές στην Αίγυπτο

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 40 εκατομμύρια Αιγύπτιοι για την ανάδειξη της νέας Βουλής, μετά από προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης και περιορισμό των μέσων ενημέρωσης, μία προσπάθεια που όπως φαίνεται ήταν οργανωμένη από την κυβέρνηση.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 40 εκατομμύρια Αιγύπτιοι για την ανάδειξη της νέας Βουλής, μετά από προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης και περιορισμό των μέσων ενημέρωσης.

Οι εκτιμήσεις φέρνουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του επί 29 χρόνια προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ να αποσπά τη πλειοψηφία των 508 εδρών του σώματος.

Το απερχόμενο σώμα είχε 454 έδρες αλλά αυτή τη φορά προστέθηκαν 64 έδρες μόνο για γυναίκες μπορούν όμως να είναι υποψήφιες και στις υπόλοιπες. Δέκα βουλευτές διορίζονται από τον πρόεδρο. Γενικά, αν ένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει το 50% των ψήφων της περιφέρειας όπου κατεβαίνει διεξάγεται δεύτερος γύρος στις 5 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας συνελήφθησαν τουλάχιστον 1.000 μέλη της απαγορευμένης εδώ και δεκαετίες Μουσουλμανικής Αδελφότητας ενώ αστυνομικοί και συμμορίες ενόπλων κινήθηκαν συστηματικά για να διαλύσουν συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Η Αδελφότητα είχε 88 έδρες όλες από ανεξάρτητους βουλευτές που σχετίζονταν μαζί της.

Την αναμέτρηση δεν θα εποπτεύσουν ξένοι παρατηρητές. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την παρουσία τους παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, για την αποτροπή επεισοδίων, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τα τμήματα.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2005, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά βίας, πολλοί από αυτούς σε μία προσπάθεια να μπουν στα εκλογικά κέντρα που είχαν κλείσει από την αστυνομία για να μην ψηφίσουν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.

Παραδοσιακά, το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ χαμηλό και σε αυτήν την αναμέτρηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 30-35%.

Το 2011 θα διεξαχτούν προεδρικές εκλογές. Ο Χόσνι Μπουμπάρακ, που είναι ήδη 82 ετών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος για μία νέα εξαετή θητεία αλλά είναι πιθανό ότι να ορίσει τον γιο του Γκαμάλ, ώστε να τον διαδεχτεί στο ανώτατο αξίωμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024