Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεούλ και Ουάσινγκτον ωθούν τη χερσόνησο στο χείλος του πολέμου, προειδοποιεί η Β.Κορέα

Σεούλ και Ουάσινγκτον ωθούν τη χερσόνησο στο χείλος του πολέμου, προειδοποιεί η Β.Κορέα

Προειδοποιητικό μήνυμα σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ ότι μετά σχέδιά τους για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις εξωθούν την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πολέμου στέλνει η Πιονγκιάγνκ, λίγες ημέρες μετά το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στα δύο κράτη. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ τοποθέτησε τον μέχρι σήμερα σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας.

Προειδοποιητικό μήνυμα σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ ότι μετά σχέδιά τους για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις εξωθούν την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πολέμου στέλνει η Πιονγκιάγνκ, λίγες ημέρες μετά το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στα δύο κράτη.

«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο πλησιάζει προς το χείλος του πολέμου εξαιτίας του προγραμματισμού για πολεμικές ασκήσεις, που καταρτίσθηκε από στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες», μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα δήλωσε από την Σεούλ ότι το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ δεν πρέπει να απομονωθεί και έκανε έκκληση να συνεχιστεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον βορειοκορεατικό λαό.

Ο Μαρζούκι Νταρουσμάν, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του τον περασμένο Ιούνιο, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην κορεατική χερσόνησο, αλλά όπως και στον προκάτοχό του δεν του επετράπη η είσοδος στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν πρέπει να ξαναβρεθεί στην απομόνωση τη στιγμή που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης και συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας, τόσο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην κάλυψη των ανθρωπιστικών της αναγκών», επισήμανε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Νταρουσμάν επανέλαβε πως ο νοτιοκορεατικός Ερυθρός Σταυρός υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Κορέα που επλήγη τον Αύγουστο από εκτεταμένες πλημμύρες.

Το πρόγραμμα παροχής βοήθειας διακόπηκε αυτήν την εβδομάδα μετά την βορειοκορεατική επίθεση εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον βορειοκορεατικό λαό», επισήμανε ο ινδονήσιος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, δήλωσε πως είναι «λυπηρό» το ότι διακόπηκαν, εξαιτίας των συγκρούσεων, οι συνομιλίες για την επανένωση των κορεατικών οικογενειών που χωρίστηκαν στον πόλεμο του 1950-53.

Νέος υπουργός Άμυνας στη Ν.Κορέα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ τοποθέτησε τον μέχρι σήμερα σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στο αξίωμα του υπουργού Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Κιμ Τάε-γιουνγκ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις επικρίσεις για την αργή ανταπόκριση του στρατού στην επίθεση με το πυροβολικό που εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα εναντίον νοτιοκορεατικού νησιού.

Ο Λι Χι-γουόν, που αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, είναι στρατιωτικός καριέρας και από εκείνους που θεωρούν ότι το στράτευμα πρέπει να είναι έξυπνο, δηλαδή να έχει την ικανότητα να προβλέπει και να αντιδρά εγκαίρως στις αιφνιδιαστικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας.

Ασκήσεις της Β.Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα

Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι πραγματοποίησε άσκηση πυροβολικού στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στο νοτιοκορεατικό νησί Γιονπιόνγκ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας.

«Κρότοι εκρήξεων που προέρχονταν από τη Βόρεια Κορέα ακούστηκαν δύο φορές ανάμεσα στις 12.00 και τις 15.00 (τοπική ώρα)… υποθέτουμε ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε άσκηση πυροβολικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κανένα βλήμα δεν έπεσε στο νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά τις εκρήξεις, ωστόσο, σύμφωνα με απεσταλμένο του τηλεοπτικού δικτύου ΥΤΝ στην περιοχή, οι λίγοι κάτοικοι του νησιού Γιονπιόνγκ έτρεξαν στα καταφύγια.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι τα πυρά φαίνεται ότι έπεσαν βόρεια των διαφιλονικούμενων θαλάσσιων συνόρων στα βορειοκορεατικά ύδατα και ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας δεν θεωρεί ότι κατευθύνονταν προς το νοτιοκορεατικό έδαφος.

Από την επίθεση του βορειοκορεατικού πυροβολικού που σημειώθηκε την Τετάρτη στο νοτιοκορεατικό νησί σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024