Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι φοιτητές στη Βρετανία για την Τρίτη

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι φοιτητές στη Βρετανία για την Τρίτη

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Βρετανοί φοιτητές που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Ομάδες φοιτητών πραγματοποιούν καταλήψεις σε πανεπιστήμια, ενώ η Εθνική Καμπάνια κατά των Διδάκτρων και των Περικοπών κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις στις 30 Νοεμβρίου.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Βρετανοί φοιτητές που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Οι καθιστικές διαμαρτυρίες και οι καταλήψεις συνεχίζονται σε πολλά βρετανικά πανεπιστήμια στο Λονδίνο, στην Οξφόρδη και στο Κάρντιφ, ενώ οργανώνεται και νέα ημέρα δράσης για τις 30 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, εκπρόσωποι της «Εθνικής Καμπάνιας κατά των Διδάκτρων και των Περικοπών», μιας «συντονιστικής επιτροπής για την αντίσταση» κάλεσαν σε μια νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης την ερχόμενη Τρίτη.

Στο Λονδίνο, περίπου πενήντα φοιτητές πέρασαν τη νύχτα «ήρεμα» στο κεντρικό κτίριο του UCL (University College London), σύμφωνα με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου. Εβδομήντα φοιτητές εξακολουθούσαν το πρωί της Πέμπτης την κατάληψη στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε ότι η κατάληψη αυτή «ενοχλεί τους φοιτητές», λέγοντας ότι αυτοί θέλουν να κάνουν χρήση της βιβλιοθήκης για να εργαστούν.

Φοιτητές στο Soas έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα ένα κτίριο του πανεπιστημίου, ενώ ομάδα φοιτητών έχει καταλάβει το Royal Holloway college.

Στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ περίπου 30 φοιτητές παρέμειναν σε κτίριο του πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Άαρον Πόρτερ, πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών δήλωσε στο BBC ότι «αυτό δεν είναι παρά η αρχή» για το φοιτητικό κίνημα και καταδίκασε απερίφραστα τα βίαια επεισόδια, τα οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, έργο «επαγγελματιών ταραχοποιών».

Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές την Τετάρτη, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε φορτηγάκι της αστυνομίας.

Περίπου 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν σε πολλές περιοχές στο Λονδίνο και 3.000 σε άλλες πόλεις της χώρας που έχουν πανεπιστήμια.

Συνολικά, 35 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο, κατά τα οποία τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και 14 διαδηλωτές, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ.

Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Κέμπριτζ, ένας στο Λίβερπουλ, τέσσερις στο Μάντσεστερ και έξι στο Μπράιτον.

Φοιτητές και μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους σε μία πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελευθέρων που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια από τις 3.290 λίρες (3.867 ευρώ) που είναι τώρα στις 6.000 λίρες (7.072 ευρώ) και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες (10.505 ευρώ).

Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Millbank, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο, στην διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δις λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα και η κυβέρνηση συμμαχίας εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024