Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στους δρόμους φοιτητές και μαθητές στη Βρετανία κατά της αύξησης των διδάκτρων

Ξανά στους δρόμους φοιτητές και μαθητές στη Βρετανία κατά της αύξησης των διδάκτρων

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, σε όλη τη Βρετανία εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα. Η αστυνομία δηλώνει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν δύο εβδομάδες από διαδηλωτές.

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις σήμερα, Τετάρτη σε όλη τη Βρετανία εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα.

Αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή σε πορείες έχουν ανακοινωθεί σε πανεπιστήμια, σχολεία και κολέγια σε μια πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων στις 9.000 λίρες (14.500 δολάρια, 10.505 ευρώ) το έτος.

Στο Λονδίνο οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να κάνουν πορεία στα κεντρικά γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και στη Ντάουνινγκ Στριτ. Το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού στο Σέφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, αναμένεται επίσης να περικυκλωθεί από διαδηλωτές.

Ορισμένοι φοιτητές έχουν ήδη αρχίσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις κτιρίων έχουν αναφερθεί σε τρία πανεπιστήμια.

Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Millbank, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο, στην διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δις λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα και η κυβέρνηση συμμαχίας εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα.

Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 60 άτομα για τα επεισόδια.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου παραδέχθηκε ότι οι άνδρες του ήταν απροετοίμαστοι για τις ταραχές, αλλά αυτή τη φορά ανώτεροι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

«Όποιος σχεδιάζει να βγει στους δρόμους του Λονδίνου με πρόθεση να προκαλέσει ταραχές, βία και εγκλήματα θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό δε θα γίνει ανεκτό και θα συλληφθεί», δήλωσε ο Μπομπ Μπρόουντμπεντ, ο αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τα επεισόδια «απαράδεκτα» και ο εκπρόσωπός του είπε ότι «προσβλέπει σε μια ειρηνική διαδήλωση» σήμερα Τετάρτη.

Φοιτητές και όχι μόνο έχουν εξοργιστεί με τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την κατεύθυνση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ανακοινώθηκαν μετά από συμβουλές προς κυβερνητικούς υπουργούς από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τζον Μπράουν.

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει η στάση βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καθώς όλοι τους είχαν υπογράψει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δέσμευση ότι επρόκειτο να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση αύξησης των διδάκτρων.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Νικ Κλεγκ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντάς το ως το «καλύτερο υπό τις περιστάσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024