Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαιρετίζεται η ιστορική μεταστροφή του Βατικανού για το προφυλακτικό

Χαιρετίζεται η ιστορική μεταστροφή του Βατικανού για το προφυλακτικό

Διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις και ακτιβιστές χαιρετίζουν την ιστορική μεταστροφή της Καθολικής Εκκλησίας ως προς τη χρήση του προφυλακτικού. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' αναφέρει για πρώτη φορά ότι η χρήση του προφυλακτικού είναι αποδεκτή για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του HIV, αφήνοντας πίσω ακραίες δηλώσεις του 2009 που είχαν ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή.

Διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις και ακτιβιστές χαιρετίζουν την ιστορική μεταστροφή της Καθολικής Εκκλησίας ως προς τη χρήση του προφυλακτικού. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ αναφέρει για πρώτη φορά ότι η χρήση του προφυλακτικού είναι αποδεκτή για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του HIV, αφήνοντας πίσω ακραίες δηλώσεις του 2009 που είχαν ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή.

Σε βιβλίο που φέρει την υπογραφή του ποντίφικα και πρόκειται να κυκλοφορήσει την Τρίτη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει ότι η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να δικαιολογηθεί σε συγκεκριμένες και περιορισμένες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για την παρεμπόδιση της μετάδοση τους HIV.

Σε αποσπάσματα του βιβλίου που δημοσιεύει η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού επισημαίνεται ότι «η χρήση του προφυλακτικού από τις ιερόδουλες είναι το πρώτο βήμα για την ηθική τους αποκατάσταση». Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι «τα προφυλακτικά δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κακό της μόλυνσης από HIV».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Πάπας Βενέδικτος τάσσεται υπέρ της χρήσης του προφυλακτικού, ακόμα και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναστρέφοντας έστω και μερικώς μία εκ των πλέον αμφιλεγόμενων θέσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το Βατικανό απορρίπτει επί μακρόν τα προφυλακτικά ως τεχνητή μορφή αντισύλληψης. Η θέση αυτή κατακεραυνώνεται διεθνώς, κυρίως από ακτιβιστές και οργανώσεις που δίνουν μάχη για τα θύματα του HIV/AIDS.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καμερούν το περασμένο έτος ο Πάπας είχε δηλώσει ότι το AIDS δεν αντιμετωπίζεται με το προφυλακτικό, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται. Η δήλωση είχε ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή και κριτική από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

H UNAIDS, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/Aids, χαιρέτισε τη μεταστροφή του Πάπα, λέγοντας ότι «αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς τα μπροστά».

«Ο Πάπας αναγνωρίζει ότι η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η χρήση προφυλακτικών έχουν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση του HIV» αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS.

H οργάνωση Kenya Treatment Access Movement (KETAM), που μάχεται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV, χαιρέτισε επίσης «την παραδοχή εκ μέρους του Πάπα της πραγματικότητας ότι η αποχή δεν λειτουργεί πάντα».

Από πλευράς της η καθολική μεταρρυθμιστική οργάνωση «We Are Church» επισήμανε ότι η δήλωση του ποντίφικα καταδεικνύει πως ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ικανός να λάβει μαθήματα από την εμπειρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024