Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη στη Βουλγαρία ο προκαθήμενος της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας»

Συνελήφθη στη Βουλγαρία ο προκαθήμενος της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας»

Η αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε την Τετάρτη στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα τον προκαθήμενο της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη (κατά κόσμο Γιόβαν Βρανίσκοφσκι), βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ. Ο Ιωάννης έχει έλεθει σε σύγκρουση με την αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε την Τετάρτη στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα τον προκαθήμενο της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη (κατά κόσμο Γιόβαν Βρανίσκοφσκι), βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Βρανίσκοφσκι εκδόθηκε από την ΠΓΔΜ την 1η Νοεμβρίου λόγω καταδίκης σε 30 μήνες φυλάκιση από το δικαστήριο της πόλης Βέλες για το αδίκημα της υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της Εκκλησίας, όταν ο Βρανίσκοφσκι ήταν μητροπολίτης της περιοχής. Η σύλληψή του έγινε στη συνοριακή διάβαση Καλοτίνα.

Ο Βρανίσκοφσκι εθεάθη στην ΠΓΔΜ για τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι βουλγαρικές Αρχές έκριναν τον Βρανίσκοφσκι προφυλακιστέο για τρεις ημέρες και αναμένεται μετέπειτα να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι στην έκδοσή του στην ΠΓΔΜ. Η έκδοση του στην ΠΓΔΜ θεωρείται αμφίβολη γιατί είναι κάτοχος και σερβικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μανόιλο Μάνεφσκι, δήλωσε ότι αναμένει από τις βουλγαρικές Αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Βρανίσκοφσκι στην
ΠΓΔΜ.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει ο Βρανίσκοφσκι, απηύθυνε έκκληση στις βουλγαρικές Αρχές για την αποφυλάκιση του συλληφθέντα.

Σχετικά σχόλια των ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι «πιθανή έκδοσή του Βρανίσκοφσκι στην ΠΓΔΜ θα επιβαρύνει εκ νέου τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία». Σημειώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της, επιλέγοντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Ο Ιωάννης, ο οποίος το 2002 ήταν μητροπολίτης της περιοχής του Βέλες (Βελεσσών) αποπέμφθηκε εκείνη τη χρονιά από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Η πρόταση είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε αρχιεπίσκοπος της.

Η Σερβική Εκκλησία με την απόφαση που έλαβε αναγνωρίζει ως επίσημη εκκλησία στην ΠΓΔΜ μόνο την επανιδρυθείσα Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.

Το 2005 καταδικάστηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ και εξέτισε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σε φυλακή των Σκοπίων για «υποδαύλιση θρησκευτικού και εθνικού μίσους» στην ΠΓΔΜ.

Η απήχηση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», με επικεφαλής τον Ιωάννη, είναι περιορισμένη στην ΠΓΔΜ, δεν αναγνωρίζεται από τις Αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι «απειλητική» για την χώρα.

Στην τελευταία έκθεση του Στέτ Ντιπάρτμνετ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι η άρνηση των αρχών της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσουν την «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» δεν συνάδει με το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024