Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έξι χώρες δεν θα παραστούν στην τελετή για τον Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό

Έξι χώρες δεν θα παραστούν στην τελετή για τον Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό

Έξι χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Κούβα, Μαρόκο, Ιράκ και Κίνα) αρνήθηκαν να παραστούν σε τελετή των βραβείων Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου για τον φυλακισμένο Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ καταγγέλλει ότι η Κίνα προσπάθησε να «σαμποτάρει» την παρουσία κρατών στην τελετή.

Έξι χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Κούβα, Μαρόκο, Ιράκ και Κίνα) αρνήθηκαν να παραστούν σε τελετή των βραβείων Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου για τον φυλακισμένο Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό.

Σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, οι έξι χώρες δεν αιτιολόγησαν την απόφασή τους.

Ο Γκέιρ Λούντεσταντ της επιτροπής είπε ότι η Κίνα είχε ξεκινήσει μια πρωτοφανή καμπάνια για να «σαμποτάρει» τη συμμετοχή πολλών κρατών στην τελετή βράβευσης.

«Δεν γνωρίζω κανένα παράδειγμα όπου μία χώρα προσπάθησε τόσο ενεργά και άμεσα να κρατήσει τους πρεσβευτές χωρών μακριά από τελετή Νόμπελ» δήλωσε ο Γκ.Λούντεσταντ στο πρακτορείο Reuters.

Δεκαέξι ακόμα κράτη δεν έχουν απαντήσει στην διορία της επιτροπής που έληγε το πρωί της Πέμπτης.

Το βραβείο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Η νορβηγική επιτροπή απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στον 54χρονο Σιαομπό «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Τον Δεκέμβριο του 2009 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

O πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ δήλωσε στην εφημερίδα Aftenposten κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης κατά την τελετή του Δεκεμβρίου καθώς ούτε ο Σιαομπό, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του μπορεί να παραστεί σε αυτήν.

Καθώς μόνο τα μέλη της οικογένειας αυτού που τιμήθηκε επιτρέπεται να παραλάβουν εκ μέρους του το βραβείο, μάλλον δεν θα απονεμηθεί, σημείωσε ο Γιάγκλαντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024