Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανεύθυνη» η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει η Μέρκελ

«Ανεύθυνη» η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει η Μέρκελ

Με δριμεία κριτική στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανέβηκε η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Καρλσρούη. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Την ίδια στιγμή, ο Γ.Παπανδρέου δήλωνε από το Παρίσι ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας μπορεί να εξωθήσει χώρες στην χρεοκοπία.

Με δριμεία κριτική στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ανέβηκε η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Καρλσρούη. «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε από το Παρίσι ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας μπορεί να εξωθήσει χώρες στην χρεοκοπία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (κράτους-μέλους της Ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

    «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου μιλώντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πριν από συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

    Επίθεση στον Σρέντερ για την ελληνική ένταξη στην Ευρωζώνη

    Από το βήμα του συνεδρίου η Ανγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    «Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    «Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση […] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.

    «Τα πάντα διακυβεύονται»

    Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη

    Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο της CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα.

    Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

    «Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

    «Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη» ανέφερε.

    Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το Reuters.

    «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί» είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.

    «Δεν θα μαστιγωθούμε» για τις εξαγωγές

    Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

    «Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά. Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε.

    Επανεκλογή Μέρκελ στα ηνία της CDU

    Η Γερμανίδα καγκελάριος -που βλέπει το συνασπισμό της να καταβαραθρώνεται στις δημοσκοπήσεις- επανεξελέγη τη Δευτέρα στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με ποσοστό 90,4%. Στο συνέδριο του 2008 η 56χρονη Μέρκελ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 94,83%, αρκετά υψηλότερο από αυτό που της έδωσαν τη Δευτέρα οι περίπου 1.000 σύνεδροι.

    Το μειωμένο ποσοστό αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της CDU, η οποία καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Μέρκελ παραμένει η αδιαφιλονίκητη ηγέτις του κόμματος παρά τους φόβους εξαιτίας της «τσουλήθρας» στα ποσοστά.

    Το συνέδριο της CDU άνοιξε τις εργασίες του στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Ανγκελα Μέρκελ για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

    Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024