Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Ιράκ έλαβε ο Νούρι αλ-Μαλίκι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Ιράκ έλαβε ο Νούρι αλ-Μαλίκι

Στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι έδωσε εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο ιρακινό κοινοβούλιο για τη λήξη του οκτάμηνου πολιτικού αδιεξόδου. Ο ίδιος ο Τζ.Ταλαμπανί επανεξελέγη πρόεδρος την ίδια ημέρα, με το δύο τρίτα των βουλευτών του «Ιρακίγια» όμως να έχουν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση -σημάδι πως οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες..

Στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι έδωσε εκ νέου την Πέμπτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο ιρακινό κοινοβούλιο για τη λήξη του οκτάμηνου πολιτικού αδιεξόδου.

Ο ίδιος ο Τζ.Ταλαμπανί επανεξελέγη πρόεδρος την ίδια ημέρα, με το δύο τρίτα των βουλευτών του «Ιρακίγια» όμως να έχουν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση -σημάδι πως οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες.

Ο Ν.αλ-Μαλίκι έχει πλέον διορία ενός μήνα να παρουσιάσει το κυβερνητικό του σχήμα.

Το «Ιρακίγια», που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αποφάσισε να ενταχθεί στη συμμαχία των Κούρδων με το σιιτικό μπλοκ του Αλ-Μαλίκι, γεγονός που εξασφαλίζει στον νυν πρωθυπουργό μία δεύτερη θητεία.

Η αποχώρηση όμως των βουλευτών του «Ιρακίγια» από τη συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου (του αρχηγού του Αγιάντ Αλάουι συμπεριλαμβανομένου) ερμηνεύεται από τους παρατηρητές περισσότερο ως «υπενθύμιση» της πολιτικής ισχύος του μπλοκ.

Η εκλογή ολοκληρώθηκε κανονικά, καθώς οι βουλευτές που παρέμειναν συγκροτούσαν την απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά υπογραμμίζει τους δισταγμούς και τις αμφιβολίες των Σουνιτών για το ρόλο που θα έχουν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024