Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Τα «Γεράκια του Κουρδιστάν» πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλισε την Κυριακή την πλατεία Ταξίμ στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι επρόκειτο για «πράξη εκδίκησης κατά της αστυνομίας του τουρκικού φασιστικού κράτους». Η οργάνωση τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή εκεχειρία του PKK.

Η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλισε την Κυριακή την πλατεία Ταξίμ στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι επρόκειτο για «πράξη εκδίκησης κατά της αστυνομίας του τουρκικού φασιστικού κράτους».

«Εμείς ως Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ενέργεια στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στις 31 Οκτωβρίου του 2010» αναφέρεται στο δικτυακό τόπο της οργάνωσης, σύμφωνα με το Reuters.

«Πρόκειται για μια επίθεση που σχεδιάστηκε πλήρως και πραγματοποιήθηκε από έναν από τους διοικητές μας, τον Βεντάτ Ατσάρ, εναντίον της αστυνομίας του φασιστικού τουρκικού κράτους» αναφέρει η οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Η απόφαση του PKK δεν μας αφορά, δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός. Διατηρούμε τις θέσεις μάχης» εναντίον των δυνάμεων της Τουρκίας, υπογραμμίζει η οργάνωση απειλώντας με ανάλογες επιθέσεις εάν το τουρκικό κράτος συνεχίσει την καταπίεση των Κούρδων.

Η TAK έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για πολλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, η τελευταία από τις οποίες σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου, όταν μια βόμβα εξερράγη σε προάστιο της Πόλης την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο με στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Η κουρδική οργάνωση υπογραμμίζει ότι η επίθεση της Κυριακής είχε στόχο τους αστυνομικούς, όχι αμάχους.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από την οργάνωση αυτή κρύβεται το PKK, το οποίο την χρησιμοποιεί όταν πραγματοποιεί επιθέσεις που μπορεί να καταδικαστούν από την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όταν σκοτώνονται άμαχοι.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν αντιτείνει ότι η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν αποτελείται από ανεξέλεγκτα στοιχεία που έχουν εγκαταλείψει τις τάξεις του.

Ο καμικάζι ανατίναξε την Κυριακή τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σταθμεύουν μονίμως μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Η επίθεση αυτοκτονίας άφησε πίσω της 32 τραυματίες, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έδειξε» από την πρώτη στιγμή ως υπαίτιους τους Κούρδους αυτονομιστές, ωστόσο το PKK αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην επίθεση και ανακοίνωσε παράλληλα παράταση της κατάπαυσης του πυρός έως τις προσεχείς γενικές εκλογές της Τουρκίας που αναμένεται να λάβουν χώρα τον Ιούνιο του 2011.

Οι τουρκικές Αρχές υποστήριξαν πως ο καμικάζι αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024