Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα ασφαλείας στην ΕΕ «απέναντι» στα τρομο-πακέτα ζητά η Μέρκελ

Μέτρα ασφαλείας στην ΕΕ «απέναντι» στα τρομο-πακέτα ζητά η Μέρκελ

Να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας να επιβάλει η ΕΕ αυστηρότερους ελέγχους κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει η Μέρκελ μετά τα παγιδευμένα πακέτα που «απογειώθηκαν» από την Αθήνα και τα δέματα-βόμβα από την Υεμένη με προορισμό τις ΗΠΑ.

Να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας να επιβάλει η ΕΕ αυστηρότερους ελέγχους κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο εάν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρει η Μέρκελ μετά τα παγιδευμένα πακέτα που «απογειώθηκαν» από την Αθήνα και τα δέματα-βόμβα από την Υεμένη με προορισμό τις ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω εμπορικών πτήσεων, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters πηγή προσκείμενη στη γερμανική καγκελαρία.

Το ζήτημα των παγιδευμένων δεμάτων αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την προσεχή εβδομάδα. «Η Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει επί προτάσεων για ένα πακέτο πανευρωπαϊκών μέτρων» δήλωσε ο ίδιος.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες σύσκεψη εμπειρογνωμόνων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε θέματα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών.

Μετρά ζητά η Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει ότι τα παγιδευμένα δέματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη «θα πρέπει να είναι η αφορμή για να βελτιωθεί ο έλεγχος στις μεταφορές εμπορευμάτων εντός της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ και ει δυνατόν σε παγκόσμια κλίμακα».

Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, η Μέρκελ δηλώνει ότι στις τελευταίες περιπτώσεις, αποδείχτηκε πως λειτουργεί η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα» υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι με την «εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών Ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις».

«Μολαταύτα δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή» σημειώνει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι το πακέτο που έφτασε την Τρίτη στη γερμανική καγκελαρία είχε αποσταλεί από την Ελλάδα πριν από δύο ημέρες και ήταν της «ίδιας κατασκευής» με το πακέτο που εξερράγη στην ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην ελληνική τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η δράση της στην Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν γνωστές ενέργειές της εκτός των συνόρων της χώρας.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου αποσυνδέει πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφτασε στη γερμανική καγκελαρία με τα πακέτα-βόμβες από την Υεμένη που φέρουν την «υπογραφή» της Αλ Κάιντα.

Τα παγιδευμένα πακέτα εστάλησαν αεροπορικώς από την Υεμένη και είχαν τελικό προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια της Βρετανίας και του Ντουμπάι, αφού είχαν «ταξιδέψει» σε επιβατικές πτήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Κολωνίας/Βόννης άκρως επικίνδυνο πακέτο-βόμβα σε κουτιά μελάνης για εκτυπωτές.

* Ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μικέλε Τσερκόνε επισήμανε τη στενή διεθνή συνεργασία της ΕΕ με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία σε θέματα ασφαλείας για τις αερομεταφορές εμπορευμάτων.

Τόνισε, επίσης, ότι τα επίπεδα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι τα υψηλότερα παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας.

Ο Τύπος σε Γερμανία – Ιταλία

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αναφέρονται οι γερμανικές εφημερίδες στο πακέτο-βόμβα που βρέθηκε στην καγκελαρία, αντιμετωπίζοντάς το ως δράση «αριστερών ομάδων». Το ζήτημα απασχολεί συνολικά τον ευρωπαϊκό Τύπο και οι εξελίξεις από την Ελλάδα μεταδίδονται με έκτακτα τηλεγραφήματα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung κυκλοφορεί την Τετάρτη με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Πακέτο βόμβας στην καγκελαρία». Στον υπότιτλο αναφέρει ότι «η αστυνομία απενεργοποιεί εκρηκτικά που είχαν παραλήπτη τη Μέρκελ και ήταν κρυμμένα σε βιβλίο που είχε αφαιρεθεί το περιεχόμενό του».

Η εφημερίδα μεταφέρει εκτιμήσεις κύκλων των αρχών ασφαλείας ότι πρόκειται για «στοχευμένη δράση Ελλήνων αριστερών εξτρεμιστών κατά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορεί το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα: «Βρέθηκε πακέτο-βόμβα στην καγκελαρία», ενώ σε δημοσίευμα στις εσωτερικές σελίδες δίνει τον τίτλο «Σειρά από πακέτα βόμβες στην Αθήνα. Προφανώς αριστερό εξτρεμιστικό υπόβαθρο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το παγιδευμένο πακέτο με παραλήπτη τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζύγιζε δυόμισι κιλά. Το πακέτο εντοπίστηκε σε εμπορική πτήση που είχε απογειωθεί το βράδυ της Τρίτης από την Αθήνα με προορισμό το Παρίσι.

Πρόκειται για ένα ελληνικό βιβλίο, ανάμεσα στις σελίδες του οποίου, είχε τοποθετηθεί εκρηκτική ύλη.

Το αεροσκάφος, πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, όπου οι πυροτεχνουργοί εντόπισαν το συγκεκριμένο πακέτο λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα. Ενώ προσπαθούσαν να το εξουδετερώσουν, ανεφλέγη και η ιταλική αστυνομία εξετάζει ό,τι περισώθηκε από το μηχανισμό.

Στο περιτύλιγμά του, το πακέτο έγραφε «προς την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, Ρώμη».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Repubblica, «πρόκειται για εκρηκτικό πακέτο παρόμοιο με εκείνο που είχε σταλεί το Δεκέμβριο του 2003, στο σπίτι του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. Μια τεχνική που φέρεται να σχετίζεται με το διεθνές αναρχικό δίκτυο».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή της εφημερίδας Corriere della Sera Αντόνιο Φεράρι, «το φαινόμενο των παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, αλλάζει την καθημερινή ζωή της Ελλάδας και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν η σειρά αυτών των επικίνδυνων αποστολών έχει ολοκληρωθεί».

Φειδωλός στις δηλώσεις του έχει σταθεί από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για το πακέτο με παραλήπτη τον ίδιο που βρέθηκε στην κατοχή των δύο νεαρών που συνελήφθησαν στο Παγκράτι τη Δευτέρα. «Δεν έχω πρόθεση να διαφημίσω ανθρώπους που δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024