Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχυμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι στις αμερικανικές εκλογές-Μοιρασμένο το Κογκρέσο

Ενισχυμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι στις αμερικανικές εκλογές-Μοιρασμένο το Κογκρέσο

Μοιρασμένο το Αμερικανικό Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Με όχημα την δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την οικονομία, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Μοιρασμένο το Αμερικανικό Κογκρέσο μετά τις εκλογές. Με όχημα την δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την οικονομία, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς συνολικά έξι έδρες στη Γερουσία (σε Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Ιντιάνα), ενώ έχασαν ακόμα και την έδρα στο Ιλινόι (τη διεκδικούσε ο Άλεξ Γιαννούλιας) που πριν από τις εκλογές του 2008 κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις 10 που χρειάζονταν για να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα.

Οι Δημοκρατικοί κατέλαβαν 51 έδρες στη Γερουσία έναντι 46 των Ρεπουμπλικάνων.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων που διέθεταν το 2006.

Ήδη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει καταλάβει 239 έδρες σε σύνολο 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Χρειάζονταν 218 έδρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος.

Συνολικά, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν 57 έδρες από τους Δημοκρατικούς.

Θεωρείται ότι αυτή η εξέλιξη θα δυσκολέψει το έργο του Μπαράκ Ομπάμα για την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Επίσης, από τους 37 κυβερνήτες που ανανεώνονται στις εκλογές αυτές (σε σύνολο 50), οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν 21 κυβερνήτες, ενώ οι Δημοκρατικοί οκτώ.

Ο Τζον Μπένερ, πιθανότατα ο επόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού.

Ο Τζ.Μπένερ είπε ότι η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες δόθηκε μάχη και για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο -του κόμματος των Δημοκρατικών- Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να «αλλάξει πορεία».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Τζον Μπένερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και τόνισε ότι αναζητά «κοινό έδαφος» με τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε επίπεδο των κυβερνητών, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν εννέα θέσεις από τους Δημοκρατικούς, στις 34 πολιτείες όπου αναδεικνύονταν νέοι κυβερνήτες.

Οι εκπρόσωποι του Tea Party, του υπερσυντηρητικού κινήματος που αποτελεί ρεύμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσαν να υπάρξει «δημοσιονομική εξισορρόπηση» -μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας.

Ο Ραντ Πολ, υποψήφιος του Tea Party και των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, έκανε λόγο περί «παλιρροϊκού κύματος» του συντηρητικού κινήματος και μίλησε για μια «δεύτερη ευκαιρία» για τους Ρεπουμπλικάνους.

«Θα κάναμε λάθος εάν νομίζαμε ότι αυτή είναι μια Ρεπουμπλικανική νίκη. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024