Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέλος της Αλ Κάιντα «έδωσε» την κρίσιμη πληροφορία για τα δέματα-βόμβα

Μέλος της Αλ Κάιντα «έδωσε» την κρίσιμη πληροφορία για τα δέματα-βόμβα

Η κρίσιμη πληροφορία που οδήγησε στην ανακάλυψη των παγιδευμένων δεμάτων σε δύο εμπορευματικά αεροσκάφη με προορισμό της ΗΠΑ προήλθε κατά πληροφορίες του BBC από μεταμεληθέντα της Αλ Κάιντα που παραδόθηκε πριν δύο εβδομάδες στις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να είχε κρατηθεί στο αμερικανικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο. Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τρομοκρατική συνωμοσία· απαγορεύει η Γερμανία τις επιβατικές πτήσεις από την Υεμένη.

Η κρίσιμη πληροφορία που οδήγησε στην ανακάλυψη των παγιδευμένων δεμάτων σε δύο εμπορευματικά αεροσκάφη με προορισμό της ΗΠΑ προήλθε κατά πληροφορίες του BBC από πρώην μέλος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε εξέλιξη οι έρευνες για την τρομοκρατική συνωμοσία· απαγορεύει η Γερμανία τις επιβατικές πτήσεις από την Υεμένη.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο Τζαμπέρ αλ-Φαΐφι, παραδόθηκε στις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας πριν από δύο εβδομάδες, ενώ κατά το παρελθόν είχε κρατηθεί στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Αλ-Φαΐφι είναι ένας εκ των πολλών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο που επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία για επανένταξη το 2006. Στη συνέχεια επέστρεψε στους κόλπους της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, προτού τελικά παραδοθεί στις σαουδαραβικές Αρχές.

Κατά πληροφορίες όντας στην Υεμένη ο Τζαμπέρ αλ-Φαΐφι επικοινώνησε με Σαουδάραβες κυβερνητικούς αξιωματούχους λέγοντας ότι θέλει να επιστρέψει στη χώρα του, και οργανώθηκε η παράδοσή του μέσω της κυβέρνησης της Υεμένης.

Στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών Αρχών για την αποστολή των παγιδευμένων πακέτων βρίσκεται 28χρονος Σαουδάραβας τρομοκράτης, που θεωρείται ότι συνεργάζεται με παραφυάδες της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και κατασκευάζει βόμβες.

Σαουδάραβας ύποπτος-κλειδί


Πρόκειται για τον 28χρονο Ιμπραΐμ Χασάν αλ-Ασίρι, που θεωρείται επίσης ότι σχετίζεται με την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ πέρυσι τα Χριστούγεννα, αλλά και με την απόπειρα δολοφονίας ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντι-τρομοκρατίας, έχει δηλώσει στο δίκτυο ABC ότι ο πυροτεχνουργός που έφτιαξε τα παγιδευμένα δέματα είναι το ίδιο πρόσωπο που παρασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ήταν κρυμμένος στα εσώρουχα του νεαρού Νιγηριανού κατά την απόπειρα των Χριστουγέννων.

Ο 28χρονος άνδρας που έχει εγκατασταθεί στην Υεμένη, περιλαμβάνεται στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων στη Σαουδική Αραβία.

Τα παγιδευμένα πακέτα εστάλησαν αεροπορικώς την Παρασκευή από την Υεμένη και είχαν τελικό προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια της Βρετανίας και του Ντουμπάι, αφού είχαν «ταξιδέψει» σε επιβατικές πτήσεις.

Τα δέματα περιείχαν πενθρίτη, μια εξαιρετικά ισχυρή εκρηκτική ύλη, σε ποσότητα επαρκή για να εκραγεί ένα αεροσκάφος. Εστάλησαν μέσω των εταιρειών UPS και FedEx.

Οι βρετανικές Αρχές έχουν δεχθεί σκληρή κριτική για την αρχική αποτυχία να εντοπιστεί το ένα πακέτο-βόμβα σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο των East Midlands.

Απαγορεύει τις πτήσεις από Υεμένη η Γερμανία

Το δεύτερο δέμα, που εντοπίστηκε σε εμπορευματικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, είχε βρεθεί ήδη σε δύο επιβατικά αεροπλάνα. Συγκεκριμένα είχε περάσει από το αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης, γεγονός που έχει προκαλέσει συναγερμό στη Γερμανία.

Το Βερολίνο απαγόρευσε από το Σάββατο την άφιξη στη Γερμανία οποιασδήποτε πτήσης μεταφοράς φορτίων με προέλευση την Υεμένη και αποφάσισε να ελέγξει όλα τα φορτία που είχαν φτάσει τις τελευταίες ημέρες.

Και τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την απαγόρευση και στις επιβατικές πτήσεις.

Οι Αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν από την πλευρά τους τη Δευτέρα τη λήψη έκτακτων μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος όλων των φορτίων που φεύγουν από τα αεροδρόμια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας που ταχυδρόμησε τα δύο δέματα. Αργά την Κυριακή απελευθερώθηκε μία 22χρονη που είχε συλληφθεί ως ύποπτη για την αποστολή των δεμάτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα που έστειλε τα πακέτα είχε χρησιμοποιήσει το όνομα και την ταυτότητα της 22χρονης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024