Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορικές προεδρικές εκλογές «συμφιλίωσης» στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ιστορικές προεδρικές εκλογές «συμφιλίωσης» στην Ακτή Ελεφαντοστού

Άνοιξαν, ύστερα από έξι αναβολές μέσα σε περίοδο πέντε χρόνων, οι προεδρικές κάλπες στην Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο της υπέρβαση της πολιτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας που ξεκίνησε με το πραξικόπημα του 1999. Ως σημαντικότεροι αντίπαλοι του νυν προέδρου Λορέν Γκμπαγκμπό θεωρούνται ο πρώην πρόεδρος Ανρί Κονάν Μπεντιέ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλασάν Ουατάρα, αλλά η κάλπη δύσκολα θα βγάλει νικητή από τον πρώτο γύρο.

Άνοιξαν την Κυριακή, ύστερα από έξι αναβολές μέσα σε περίοδο πέντε χρόνων, οι προεδρικές κάλπες στην Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο της υπέρβαση της πολιτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας που ξεκίνησε με το πραξικόπημα του 1999.

Ως σημαντικότεροι αντίπαλοι του νυν προέδρου Λορέν Γκμπαγκμπό θεωρούνται ο πρώην πρόεδρος Ανρί Κονάν Μπεντιέ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλασάν Ουατάρα, αλλά η κάλπη δύσκολα θα βγάλει νικητή από τον πρώτο γύρο.

Περίπου 5,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά από τρεις ημέρες.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, μία από τους σημαντικότερους παραγωγούς κακάο, εκδηλώθηκε και δεύτερο πραξικόπημα το 2002, το οποίο κατεστάλη σχεδόν εν τη γενέσει του. Από τότε η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου μέχρι την επισφαλή ειρηνευτική συμφωνία του 2007.

Σε δηλώσεις του, ο Λ.Γκμπαγκμπό εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος για τη νίκη του, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων στην πρώην γαλλική αποικία. Για τις εκλογές μετέβησαν στη χώρα περίπου 150 ξένοι παρατηρητές. Αναλυτές φοβούνται πως το αποτέλεσμα ενδέχεται να αμφισβητηθεί λόγω των προετοιμασιών της τελευταίας στιγμής, και ο δεύτερος γύρος, που κανονικά θα διεξαχθεί την 28η Νοεμβρίου, να καθυστερήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024