Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη «σφραγίδα» της Αλ Κάιντα φέρει το πακέτο - βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι

Τη «σφραγίδα» της Αλ Κάιντα φέρει το πακέτο – βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι

Ισχυρά εκρηκτικά τύπου PETN, που έχουν συνδεθεί με την δράση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο -και χρησιμοποιήθηκαν στην αποτυχημένη τρομοκρατική απόπειρα του Νιγηριανού Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ πέρσι τα Χριστούγεννα σε πτήση προς το Ντιτρόιτ-, ανιχνεύτηκαν στο πακέτο - βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι. Το δεύτερο πακέτο με εκρηκτικά, που εντοπίστηκε στη Βρετανία εξετάζεται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη της επιτροπής κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης. Και τα δύο πακέτα ταχυδρομήθηκαν από την Υεμένη και είχαν τελικό προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο. Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ.

Ισχυρά εκρηκτικά τύπου PETN, που έχουν συνδεθεί με την δράση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο -και χρησιμοποιήθηκαν στην αποτυχημένη τρομοκρατική απόπειρα του Νιγηριανού Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ πέρσι τα Χριστούγεννα σε πτήση προς το Ντιτρόιτ-, ανιχνεύτηκαν στο πακέτο – βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι. Το δεύτερο πακέτο με εκρηκτικά, που εντοπίστηκε στη Βρετανία εξετάζεται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη της επιτροπής κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης. Και τα δύο πακέτα ταχυδρομήθηκαν από την Υεμένη και είχαν τελικό προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο. Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ.

Το πακέτο – βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι ήταν στο φορτίο εμπορευματικού αεροσκάφους της FedEx, ενώ το δεύτερο πακέτο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο των East Midlands της Βρετανίας ήταν στο φορτίο αεροσκάφους της UPS.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η βόμβα περιείχε μεγάλη ποσότητα PETN και ήταν κατασκευασμένη με «επαγγελματικό τρόπο».

Η εκρηκτική ύλη βρισκόταν μέσα σε πλαστικό περίβλημα μελανιού για εκτυπωτή. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα, συνδεδεμένο με μια κάρτα κινητού τηλεφώνου SIM.

Ειδικοί ανέφεραν στο CNN ότι τέτοιου είδους μηχανισμοί πυροδοτούνται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης τύπου PETN που περιείχε το πακέτο – βόμβα είναι πολλαπλάσια εκείνης που έφερε ο Νιγηριανός στην πτήση της Delta.

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Το δέμα εξετάζεται εξονυχιστικά και η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι δήλωσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για βόμβα, αν θα μπορούσε δηλαδή να εκραγεί ή όχι.

Σύμφωνα με το BBC, σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τον εντοπισμό του πακέτου. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Βρετανία ήταν στόχος.

{{{ map }}}

Σε κάθε περίπτωση, μετά τον εντοπισμό των δύο πακέτων, σήμανε συναγερμός στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλά εμπορικά αεροσκάφη -ειδικά εκείνα που είχαν φορτίο από την Υεμένη- καθηλώθηκαν και ερευνήθηκαν λεπτομερώς. Επίσης, ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε αεροδρόμια και πτήσεις, καθώς και σε εβραϊκές συναγωγές στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024