Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δέματα με εκρηκτικά» από την Υεμένη επιχειρήθηκε να σταλούν αεροπορικώς στις ΗΠΑ

«Δέματα με εκρηκτικά» από την Υεμένη επιχειρήθηκε να σταλούν αεροπορικώς στις ΗΠΑ

Εκρηκτικά περιείχαν τα δέματα που στάλθηκαν από την Υεμένη στο Σικάγο και εντοπίστηκαν σε εμπορευματικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το πρώτο πακέτο εντοπίστηκε σε βρετανικό αεροδρόμιο και το δεύτερο στο Ντουμπάι. Kαι τα δύο πακέτα είχαν ως παραλήπτη εβραϊκά ιδρύματα. Για υπαρκτή τρομοκρατική απειλή κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος, στις παραφυάδες της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη στρέφονται οι υποψίες των αμερικανικών Αρχών.

Εκρηκτικά περιείχαν τα δέματα που στάλθηκαν από την Υεμένη στο Σικάγο και εντοπίστηκαν την Παρασκευή σε εμπορευματικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το πρώτο πακέτο εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο των East Midlands στη Βρετανία και το δεύτερο στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι σε εμπορευματικά αεροσκάφη των UPS και FedEx αντίστοιχα. Και τα δύο προορίζονταν για εβραϊκά ιδρύματα στο Σικάγο.

«Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι τα δύο δέματα περιέχουν εκρηκτικό υλικό» ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας λόγο για υπαρκτή τρομοκρατική απειλή κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, πηγή των αρχών ασφαλείας των Εμιράτων είχε δηλώσει στο Reuters ότι το πακέτο που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό».

Oι υποψίες στρέφονται στις παραφυάδες της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, που θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης τα περασμένα Χριστούγεννα σε πτήση από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

{{{ map }}}Πριν την ομιλία Ομπάμα, αξιωματικός του FBI είχε δηλώσει στο Reuters ότι το πακέτο που εντοπίστηκε στη Βρετανία δεν περιείχε εκρηκτικά.

Τα γεγονότα εξελίσσονται τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην προεκλογική εκστρατεία, η τρομοκρατία είχε διαδραματίσει μηδαμινό ρόλο.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Μετά το αρχικό περιστατικό, οι αμερικανικές Αρχές καθήλωσαν τουλάχιστον τρία αεροσκάφη της UPS στις ΗΠΑ διενεργώντας ελέγχους για ύποπτο φορτίο αλλά και ένα φορτηγό κούριερ της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.

Ο συναγερμός των αμερικανικών αρχών βρέθηκε σε τέτοιο σημείο, που επιβατική πτήση από το Ντουμπάι στη Νέα Υόρκη τέθηκε προληπτικά υπό παρακολούθηση μόνο επειδή μετέφερε φορτίο από το Ντουμπάι.

Η πτήση, των Emirates Airlines, προσγειώθηκε τελικά στη Νέα Υόρκη, με τη συνοδεία αμερικανικών μαχητικών. Στις ανακοινώσεις του, το FBI που τόνισε τον προληπτικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Η UPS και η FedEX πάγωσαν επ’ αόριστον τις μεταφορές δεμάτων από την Υεμένη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αεροπορικές συγκοινωνίες και μεταφορές ενώ ζητήθηκε από τις εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο να είναι σε «κατάσταση επαγρύπνησης» για επιθέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024