Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία λόγω ύποπτων δεμάτων σε εμπορευματικά αεροσκάφη

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία λόγω ύποπτων δεμάτων σε εμπορευματικά αεροσκάφη

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές ασφαλείας σε ΗΠΑ και Βρετανία όταν εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο σε εμπορευματικό αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την Υεμένη με προορισμό το Σικάγο. Το πακέτο εντοπίστηκε όσο το αεροσκάφος βρισκόταν σε βρετανικό αεροδρόμιο και δεν φαίνεται να περιείχε εκρηκτικά, ενώ οι έλεγχοι επεκτάθηκαν και σε άλλα ύποπτα δέματα σε αεροσκάφη σε ΗΠΑ και Ντουμπάι. Οι αμερικανικές Αρχές κάνουν λόγο για «δοκιμαστική» τρομοκρατική απόπειρα και προχώρησαν σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αεροπορικές συγκοινωνίες και μεταφορές.

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές ασφαλείας σε ΗΠΑ και Βρετανία την Παρασκευή, όταν εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο σε εμπορευματικό αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την Υεμένη με προορισμό το Σικάγο.

Το πρώτο πακέτο εντοπίστηκε όσο το αεροσκάφος βρισκόταν στο αεροδρόμιο των East Midlands στη Βρετανία και δεν φαίνεται να περιείχε εκρηκτικά. Αργότερα οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε δέματα από την Υεμένη που εντοπίστηκαν στο Ντουμπάι αλλά και σε εμπορευματικά αεροσκάφη που είχαν ήδη προσγειωθεί στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές Αρχές κάνουν λόγο για πιθανή «δοκιμαστική» τρομοκρατική απόπειρα, κατά την οποία παραφυάδες της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη πιθανώς θέλησαν να ελέγξουν το επίπεδο ετοιμότητας των αρχών ασφαλείας στις εμπορευματικές πτήσεις.

Στο πρώτο δέμα βρέθηκε δοχείο μελανιού εκτυπωτή, το οποίο περιείχε λευκή σκόνη και στο οποίο είχαν προστεθεί καλώδια. Παράλληλα, η FedEx -η άλλη μεγάλη αμερικανική μεταφορική εταιρεία- ανακοίνωσε ότι εντόπισε ύποπτο δέμα από την Υεμένη και σε δικό της αεροσκάφος που βρισκόταν στο Ντουμπάι.

Η εταιρεία «πάγωσε» τις μεταφορές από το Ντουμπάι και ζήτησε τη βοήθεια του FBI για την υπόθεση. Το ίδιο το δέμα εξετάζεται από τις Αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επιβατική πτήση με τη συνοδεία μαχητικών

Ο συναγερμός των αμερικανικών αρχών βρέθηκε σε τέτοιο σημείο, που επιβατική πτήση από το Ντουμπάι στη Νέα Υόρκη τέθηκε προληπτικά υπό παρακολούθηση μόνο επειδή μετέφερε φορτίο από το Ντουμπάι.

Η πτήση, των Emirates Airlines, προσγειώθηκε τελικά στη Νέα Υόρκη, με τη συνοδεία αμερικανικών μαχητικών. Στις ανακοινώσεις του, το FBI που τόνισε τον προληπτικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Αμέσως μετά το αρχικό περιστατικό, οι αμερικανικές Αρχές καθήλωσαν τουλάχιστον τρία αεροσκάφη της UPS στις ΗΠΑ διενεργώντας ελέγχους για ύποπτο φορτίο.

Πρόκειται για αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στη Φιλαδέλφεια, το Νιούαρκ και ένα το Νιου Τζέρσεϊ. Τα αεροσκάφη, που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ μέσω ευρωπαϊκών αεροδρομίων τις προηγούμενες ώρες, οδηγήθηκαν σε τέρμιναλ μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη και ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.

Η κινητοποίηση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η αμερικανική αστυνομία σταμάτησε και φορτηγό κούριερ της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, το οποίο έλεγξε επίσης για εκρηκτικά.

«Δοκιμαστική» απόπειρα;

Οι αμερικανικές Αρχές ανέφεραν ότι ερευνούν πλέον το ενδεχόμενο να επρόκειτο για «δοκιμαστική» απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης -κατά την οποία τρομοκρατικές ομάδες θέλησαν να διαπιστώσουν το επίπεδο επιφυλακής στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αεροπορικές συγκοινωνίες και μεταφορές.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τις εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο να είναι σε «κατάσταση επαγρύπνησης» για τυχόν επιθέσεις, καθώς τα δέμα που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και το Ντουμπάι είχαν αποδέκτη εβραϊκά ιδρύματα.

Εάν βρεθούν στοιχεία που συνδέουν τα δύο πακέτα με ένοπλες ομάδες, στην κορυφή της λίστας των υπόπτων είναι οι παραφυάδες της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη. Παράλληλα, μετά τα περιστατικά, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας είχαν πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση που θα χρησιμοποιούσε το δίκτυο παράδοσης αλληλογραφίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024