Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία στη Γαλλία ο νόμος για το ασφαλιστικό

Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία στη Γαλλία ο νόμος για το ασφαλιστικό

Η Γερουσία στη Γαλλία ενέκρινε τελικά το νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, η κατάθεσή του οποίο προκάλεσε την οργή των εργαζομένων που έχουν κατέβει μαζικά στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι είχαν ανακοινώσει ήδη από ημέρες ότι δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις και προγραμματίζουν νέες τις επόμενες ημέρες, ακόμα και μετά την ψήφο των δύο σωμάτων.

Η Γερουσία στη Γαλλία ενέκρινε τελικά το νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σαρκοζί, η συζήτηση του οποίο προκάλεσε την οργή των εργαζομένων

Συγκεκριμένα, ο νόμος πέρασε με 177 ψήφους υπέρ και 153 κατά και αφού η κυβέρνηση είχε επιταχύνει τη διαδικασία με την επίκληση άρθρου του Συντάγματος για να μην συζητηθούν όλες οι τροπολογίες. Το κυβερνών κόμμα UMP και οι κεντρώοι σύμμαχοι της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ. Η αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι ψήφισαν κατά.

Είχε όμως προηγηθεί συζήτηση συνολικής διάρκειας 140 ωρών στο σώμα. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το νόμο το όριο θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2017 για την πρόωρη συνταξιοδότηση και για την πλήρη από τα 65 χρόνια στα 67 στο ίδιο διάστημα.

Στη συνέχεια, ο νόμος θα περάσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για να επικυρώσει όλες τις αλλαγές και θα εισαχθεί για έγκριση και στο συνταγματικό συμβούλιο. Εντέλει θα εγκριθεί ξανά και από δύο κόμματα για να ισχύσει σαν νόμος του κράτους.

Η οριστική ψηφοφορία επί του κειμένου αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη ενώ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, Λίγο αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν οργανώσει μέχρι σήμερα και μόνο τον τελευταίο μήνα έξι ημέρες απεργιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Προγραμματίζουν δε νέες κινητοποιήσεις για τις 28 Οκτωβρίου και τις 6 Νοεμβρίου.

Δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρότι η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη υπερψηφίσει τον επίμαχο νόμο, τα έξι μεγαλύτερα συνδικάτα αποφάσισαν αργά το βράδυ της Πέμπτης να οργανώσουν νέες διαδηλώσεις στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό. Πέρα από τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα ενώ πολλά βενζινάδικα κλειστά λόγω έλλειψης καυσίμων. Επιπλέον, προβλήματα υπάρχουν σε λιμάνια από την απεργία των εργατών.

Η εξομάλυνση του ανεφοδιασμού των πρατηρίων καυσίμων θα χρειαστεί ακόμη πολλές ημέρες, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να δώσει κάποια ημερομηνία.

Οι συνδικαλιστές έχουν επίσης την υποστήριξη των νέων, που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες την Πέμπτη στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, εκτός από σποραδικά επεισόδια που έγιναν στη Λιόν και τη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι.

* Τουλάχιστον δυο στους τρεις Γάλλους συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις παρά τα προβλήματα που προκαλούνται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024