Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ψαλίδι» στο Δημόσιο και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση

«Ψαλίδι» στο Δημόσιο και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση

«Σήμερα είναι η μέρα που κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, παρουσιάζοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων το πρόγραμμα-μαμούθ για την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση 490 χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο εντός 4ετίας, αλλά και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020. «Ψαλίδι» και στο Παλάτι.

«Σήμερα είναι η μέρα που κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, παρουσιάζοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων το πρόγραμμα-μαμούθ για την περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση 490 χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο εντός 4ετίας, αλλά και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020.

«Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Οι περικοπές ανά υπουργείο θα αγγίξουν το 19%, έναντι 24% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο 8% θα κινηθούν οι περικοπές στο υπουργείο Άμυνας.

Τα επιδόματα για τους συνταξιούχους διατηρούνται ακριβώς, όπως είχαν υπολογιστεί και από την κυβέρνηση των Εργατικών, ενώ το προσωρινό επίδομα θέρμανσης γίνεται μόνιμο. Επίσης διατηρούνται οι δωρεάν εξετάσεις και οι δωρεάν μετακινήσεις σε μέσα μεταφοράς.

Αντίθετα, το επίδομα για τα ανήλικα παιδιά, που δινόταν ανεξάρτητα από τα εισοδήματα των δικαιούχων, θα περικοπεί από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Περικοπές και στο BBC, το οποίο καλείται να «παγώσει» το πάγιο (TV licence) για έξι χρόνια, ενώ καλείται να αναλάβει το κόστος του World Service, που τώρα κάλυπτε το υπουργείο Εξωτερικών

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία, αλλά και με τις πηγές χρηματοδότησης στις οποίες βασίζονται πολλοί Βρετανοί.

«Γαλαζοαίματες» περικοπές

O προϋπολογισμός της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία δεν μπόρεσε να γλιτώσει από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Οι μειώσεις θα φτάσουν το 14% τα έτη 2012 και 2013.

Ο Όσμπορν δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αποδέχτηκε το πάγωμα του βασιλικού πρωτοκόλλου τρεχόντων εξόδων, τόσο των δικών της όσο και του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου.

Αυτή η επιδότηση έχει παγώσει ήδη από τη δεκαετία του 1990 και σήμερα φτάνει τα 7,9 εκατομμύρια λίρες (9,2 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η απουσία ανατίμησης της επιδότησης αυτής ουσιαστικά σημαίνει μείωσή της κατά 76% μέσα σε είκοσι χρόνια.

Ήδη από τα έτη 2012-13 αυτό το βασιλικό πρωτόκολλο θα καταργηθεί, καθώς και ο προϋπολογισμός του βασιλικού οίκου και θα αντικατασταθεί από μια νέα επιδότηση η οποία θα καλύπτει τα τρέχοντα έξοδα των μελών της βασιλικής οικογένειας καθώς και τα έξοδα του παλατιού (Μπάκιγχαμ και Ουίνδσορ).

Η βασίλισσα ωστόσο θα λάβει και μια χορηγία «προσωρινής επιπλέον διευκόλυνσης» ύψους 1,4 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει τα γενικά έξοδα των τελετών για τα 60χρονα της μοναρχίας που θα γιορταστούν το 2012 και τα οποία αναμένει ολόκληρος ο βρετανικός λαός» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα ακύρωσε τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων στο Παλάτι εκτιμώντας ότι στις εποχές οικονομικής στενότητας πρέπει και ο βασιλικός οίκος να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024