Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στο φως οι παγιδευμένοι εργάτες στη Χιλή μέσα σε κλίμα εθνικής ανάτασης

Ξανά στο φως οι παγιδευμένοι εργάτες στη Χιλή μέσα σε κλίμα εθνικής ανάτασης

Το καλύτερο δυνατό τέλος της απίστευτης περιπέτειας για τους 33 εργάτες που παρέμειναν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης για 69 ημέρες γράφτηκε την Τρίτη στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή: τα συνεργεία διάσωσης έφεραν σε πέρας την περίπλοκη επιχείρηση απεγκλωβισμού κάτω από τις επευφημίες των συγγενών, προκαλώντας κύματα συγκίνησης στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο.

Το καλύτερο δυνατό τέλος της απίστευτης περιπέτειας για τους 33 εργάτες που παρέμειναν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης για 69 ημέρες γράφτηκε την Τρίτη στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή: τα συνεργεία διάσωσης έφεραν σε πέρας την περίπλοκη επιχείρηση απεγκλωβισμού κάτω από τις επευφημίες των συγγενών, προκαλώντας κύματα συγκίνησης στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο.


Κανείς δεν κατάφερε να επιβιώσει για τόσες πολλές ημέρες παγιδευμένος κάτω από τη γη όσο οι 33 εργάτες στη Χιλή. Η σωτηρία τους, χάρη σε μία καλοσχεδιασμένη αλλά και δαπανηρή επιχείρηση, έγινε ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας για τη χώρα, με τον ίδιο τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να βρίσκεται πάνω από το πηγάδι.

Η επιχείρηση άρχισε τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα) και η διαδικασία κράτησε περί τα 30-40 λεπτά για τον καθένα, αρκετά πιο γρήγορα και πολύ καλύτερα από όσο υπολόγιζαν αρχικά. Έτσι, οι κάμερες περίμεναν τους εργάτες αμέσως μόλις έβγαιναν από την κάψουλα και η πρόβλεψη για μία εξέδρα του Τύπου σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων εγκαταλείφθηκαν, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά την κάθε στιγμή.

Ο ένας μετά τον άλλον οι άνδρες –γενικά σε αρκετά καλή κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας– έμπαιναν στην ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα και ανασύρονταν στην επιφάνεια. Πρώτος βγήκε ο Φλορένσιο Αβάλος, που κινηματογραφούσε τις σκηνές της ζωής των εργατών μέσα στο ορυχείο. Το πρόγραμμα ήθελε να βγαίνει τελευταίος ο Λουίς Ουρθούα, ο αρχηγός των εγκλωβισμένων εργατών που πιστώνεται με τη διατήρηση του ηθικού τους κατά τις πρώτες 17 ημέρες όταν κανένας στον (πάνω) κόσμο δεν γνώριζε αν ήταν στη ζωή. Το σημείωμα του και η διαβεβαίωση ότι και οι 33 «είμαστε καλά» ήταν αυτό που αναπτέρωσε τις ελπίδες των Χιλιανών.

Αν και μερικοί χρειάστηκε να μεταφερθούν με φορείο για μία πρώτη εξέταση, οι περισσότεροι βγήκαν καλοξυρισμένοι και εξαιρετικά ευδιάθετοι και έσπευσαν να συναντήσουν τους συγγενείς τους να προσευχηθούν ή να συγχαρούν από κοντά τους διασώστες.

Μία επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης

Οι Χιλιανοί παίρνουν από όλους τα εύσημα για την εξαιρετική δουλειά τους για τη διάσωση των ανδρών. Όπως εκτιμούν ξένοι ειδικοί σκόπιμα κατέβασαν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι ο απεγκλωβισμός θα ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά στη συνέχεια ολοκλήρωναν μέρη του σχεδίου πριν από το καθορισμένο. Τα τεχνικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, αν και δεν ήταν πολύ μεγάλα, ήταν λιγότερα από όσα αναμένονταν.

{{{ map }}}
Η διάσωση των 33 εργατών προσέλκυσε εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και απέσπασε τις ευχές ηγετών. Τις ευχές του για ταχεία επάνοδο στις κατοικίες του απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, άλλωστε στην επιχείρηση για τη διάσωση των εργατών είχε συμβάλλει και η NASA. Ο πάπας Βενέδικτος Ιστ’ τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στη καλοσύνη του Θεού για την τύχη των ανδρών.

Η δοκιμασία όμως δεν τελειώνει εδώ για τους εργάτες. Για τους επόμενους μήνες θα τους παρακολουθούν ψυχολόγοι ειδικευμένοι σε ανθρώπους που επιβίωσαν από ακραίες καταστάσεις. Οι οικογένειες και οι σχέσεις τους (κρυφές και φανερές) εκτέθηκαν σε δημόσια θέα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με τις προσφορές για ταξίδια, επισκέψεις, συνεντεύξεις και δώρα να μην έχουν τέλος, οι 33 εργάτες ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν σε μία ζωή αρκετά διαφορετική από αυτή που είχαν συνηθίσει πριν από την περιπέτεια. Όπως είπε ένας από αυτούς στους δημοσιογράφους «γεννήθηκα και θα πεθάνω μεταλλωρύχος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024