Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 100 μέτρα πλησιάζει το γεωτρύπανο τους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στη Χιλή

Στα 100 μέτρα πλησιάζει το γεωτρύπανο τους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στη Χιλή

Πλησιάζει το γεωτρύπανο τους 33 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στη Χιλή και μαζί του φαίνεται να έρχεται και πιο κοντά η ημερομηνία της επιχείρησης διάσωσης ενώ συμπληρώνονται δύο μήνες από την κατάρρευση του ορυχείου. Το ταξίδι του στην Ευρώπη ανέβαλε ο πρόεδρος της χώρας ελπίζοντας ότι θα είναι παρών στη διάσωση, ενώ τα συνεργεία κάνουν ασκήσεις για τη μεγάλη ημέρα.

Πλησιάζει το γεωτρύπανο τους 33 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στη Χιλή και μαζί του φαίνεται να έρχεται και πιο κοντά η ημερομηνία της επιχείρησης διάσωσης ενώ την Τετάρτη συμπληρώθηκαν δύο μήνες από την κατάρρευση του ορυχείου.

Ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα ανέβαλε το ταξίδι του στην Ευρώπη για μετά τις 17 Οκτωβρίου, στοχεύοντας να βρίσκεται ότι θα είναι στη χώρα τη διάσωση, ενώ τα συνεργεία κάνουν ασκήσεις για τη μεγάλη ημέρα.

Ήδη το γεωτρύπανο βρίσκεται σε βάθος 519 μέτρων, δηλαδή σε απόσταση περίπου 110 μέτρων από τους εγκλωβισμένους, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής μηχανικό Αντρές Σουγκάρετ.

«Φτάσαμε στα 519 μέτρα με το γεωτρύπανο του εφεδρικού σχεδίου και στόχος είναι να φτάσουμε τα 630 μέτρα» δήλωσε ο Α.Σουγκάρετ στον Τύπο, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο προχωρά 53 μέτρα ανά 24ωρο.

Το πιο γρήγορο από τα γεωτρύπανα όμως, το «Τ130», σταμάτησε προσωρινά την Τετάρτη για επιδιορθώσεις. Ο κ. Σουγκάρετ πάντως δεν αναφέρεται στην ημέρα απελευθέρωσης των μεταλλωρύχων, που σύμφωνα με διάφορες πηγές αναμένεται να γίνει γύρω στις 15 Οκτωβρίου.

Πάντως ακόμα και εάν το γεωτρύπανο φτάσει στους εγκλωβισμένους θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να ενισχυθεί με ειδικούς ατσάλινους σωλήνες η σήραγγα που μέσα της θα κινηθεί ο κλωβός που θα τους ανεβάσει στην επιφάνεια της γης.

Για τις προετοιμασίες «υποδοχής» τους στην επιφάνεια έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο ενώ πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν εάν χρειαστεί τυχόν ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο. Ήδη έχουν ξεκινήσει μάλιστα οι σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επικείται η διάσωση διευκρινίζουν τα σωστικά συνεργεία.

Λέγεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης και οι 33, ενώ πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς που θα κατέβουν για να τους συνοδεύουν στην ανάβαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024