Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Εντ Μίλιμπαντ νέος πρόεδρος των Εργατικών στη Βρετανία

Ο Εντ Μίλιμπαντ νέος πρόεδρος των Εργατικών στη Βρετανία

Μετά από μακρά διαμάχη, η κούρσα για την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία έφτασε στο τέλος της με την ανάδειξη του Εντ Μίλιμπαντ ως νέου προέδρου έναντι του αδελφού του Ντείβιντ, αν και με διαφορά ελάχιστα μεγαλύτερη από 1%. «Σήμερα, μία νέα γενιά παίρνει την ηγεσία των Εργατικών, μία νέα γενιά που καταλαβαίνει το κάλεσμα για αλλαγή», τόνισε στη πρώτη, σύντομη ομιλία.

Μετά από μακρά διαμάχη, η κούρσα για την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία έφτασε στο τέλος της με την ανάδειξη του Εντ Μίλιμπαντ ως νέου προέδρου έναντι του αδελφού του Ντείβιντ.

Ο Εντ απέσπασε το 50,65% των ψήφων έναντι του 49,35% του Ντέιβιντ στο τελικό γύρο• οι συνυποψήφιοί τους είχαν αποκλειστεί με μικρότερα ποσοστά από προηγούμενους γύρους.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Εντ Μίλιμπαντ υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 υπέσκαψε την εμπιστοσύνη στους Εργατικούς και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την αποκατάστασή της ανάμεσα στους πολίτες.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι μία ημέρα θα γινόμουν αρχηγός του κόμματος» πρόσθεσε στην ομιλία του. Δεν παρέλειψε να εκφραστεί με θερμά λόγια για τον αδελφό του: «Ντείβιντ, σε αγαπώ τόσο πολύ σαν αδελφός, εκτιμώ απεριόριστα την εκστρατεία που έκανες».

Και υπογράμμισε: «Σήμερα, μία νέα γενιά παίρνει την ηγεσία των Εργατικών, μία νέα γενιά που καταλαβαίνει το κάλεσμα για αλλαγή».

Στη ψηφοφορία έλαβαν μέρος οι βουλευτές, τα μέλη του κόμματος και των συνδικάτων που πρόσκειται στο κόμμα.

* Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι εργασίες του συνεδρίου για να κλείσουν την Τρίτη με ομιλία του νέου ηγέτη.

Οικογενειακή διαμάχη

Η κούρσα για την ηγεσία του κόμματος γρήγορα εξελίχτηκε σε αναμέτρηση ανάμεσα στον 45χρονο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν και τον 40χρονο Εντ, υπουργού υπεύθυνου για ζητήματα κλιματικής αλλαγής. Άλλοι τρεις υποψήφιοι που εξέφρασαν τη πρόθεσή τους να ηγηθούν του κόμματος, η Νταϊάν Άμποτ, ο Εντ Μπολς και ο Αντντι Μπέρναμ, υπολείπονταν σημαντικά σε προτιμήσεις.

Οι Μίλιμπαντ εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του κόμμτος, με τον Ντέιβιντ να επιθυμεί τη διατήρηση στη γραμμή της πολιτικής του Τόνι Μπελρ. Αντίθετα, ο Εντ υιοθετούσε μία ευρύτερη κεντροαριστερή πλατφόρμα με πρόνοιες για ελάχιστο μισθό, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Προκλήσεις ενόψει

Το πρώτο ίσως μεγάλο πολιτικό ζήτημα στο οποίο θα κληθεί να πάρει θέση ο νέος ηγέτης των Εργατικών θα είναι το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στο Νοέμβριο. Το πενταετές πρόγραμμα ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα επηρεάσει τις εκλογές του 2015 καθώς μάλιστα θα αλλάξει και η διαδικασία προσφυγής στις κάλπες με την υιοθέτηση σταθερών πενταετών θητειών.

Ένα άλλο στοίχημα είναι διατήρηση της μικρής απόστασης από το κυβερνών κόμμα: οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη διαφορά από τους Συντηρητικούς μόλις στις δύο μονάδες (37 έναντι 35) με ταυτόχρονη υποχώρηση των Φιλελευθέρων στο 15%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024