Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική λειτουργία σε αρμενικό ναό της νοτιοανατολικής Τουρκίας

Ιστορική λειτουργία σε αρμενικό ναό της νοτιοανατολικής Τουρκίας

Εκατοντάδες Αρμένιοι παρακολούθησαν την Κυριακή την λειτουργία που τελέστηκε σε αρμενική εκκλησία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά τη γενοκτονία τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η λειτουργία στο ναό του Τιμίου Σταυρού του νησιού Αχταμάρ παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως «χείρα φιλίας» προς το Ερεβάν.

Εκατοντάδες Αρμένιοι παρακολούθησαν την Κυριακή την λειτουργία που τελέστηκε σε αρμενική εκκλησία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά τη γενοκτονία τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η λειτουργία στην εκκλησία της λίμνης Βαν παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως «χείρα φιλίας» προς το Ερεβάν. Είναι η δεύτερη τέτοια κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την ιστορική πατριαρχική λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Αύγουστο.

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στο νησάκι Αχταμάρ της λίμνης Βαν, χρονολογείται στον 10ο αιώνα και είναι ένας από τους ελάχιστους μάρτυρες της
κάποτε μεγάλης αρμενικής κοινότητας της οθωμανικής Τουρκίας.

Η εκκλησία υπέστη ζημιές κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το 2007 αποκαταστάθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και σήμερα και λειτουργεί ως μουσείο.

Προσκυνητές από την Αρμενία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ταξίδεψαν στο νησάκι με πλοιάρια και παρακολούθησαν την πρώτη γρηγοριανή λειτουργία εδώ και 95 χρόνια.

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι. Ήρθα εδώ πριν από δύο χρόνια για τα εγκαίνια της εκκλησίας [μετά την αποκατάστασή της]. Ήλπιζα ότι μια μέρα θα ήταν δυνατόν να τελεστεί λειτουργία» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια, η Αναχίτ Μισετσιάν, 47 ετών, η οποία ξεκίνησε με πούλμαν από την Αρμενία, μαζί με άλλους 40 συμπατριώτες της, και έφτασε στην περιοχή μέσω της Γεωργίας, αφού τα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία είναι κλειστά.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η λειτουργία θα αποτελέσει ευκαιρία για να κατευναστούν τα πνεύματα και να ξεχαστεί το αιματοβαμμένο παρελθόν. Στην Αρμενία, ωστόσο, ορισμένοι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία αυτή ως άσκηση δημοσίων σχέσεων και ζήτησαν από τους πιστούς να μποϊκοτάρουν την τελετή.

Οι διαφωνίες εστιάστηκαν στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν τοποθέτησε εγκαίρως για τη λειτουργία ένα σταυρό στην κορυφή του τρούλου της εκκλησίας. Οι υπεύθυνοι, πάντως, απέδωσαν την καθυστέρηση στη διοικητική γραφειοκρατία.

Ο μεταλλικός σταυρός, ύψους δύο μέτρων και βάρους 110 κιλών, στήθηκε τελικά σε μια ξύλινη βάση στην είσοδο του ναού, εν αναμονή της τοποθέτησής του στη στέγη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024