Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο εποικισμός απειλεί να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση στο Μεσανατολικό

Ο εποικισμός απειλεί να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση στο Μεσανατολικό

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε την Πέμπτη στη Ραμάλα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έπειτα από δύο ημέρες απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και του Παλαιστίνιους και με το θέμα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης να ρίχνει τη σκιά του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Κλίντον αναχωρεί εντός της ημέρας για την Ιορδανία.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε την Πέμπτη στη Ραμάλα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έπειτα από δύο ημέρες απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και του Παλαιστίνιους και με το θέμα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης να ρίχνει τη σκιά του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον αναχωρεί εντός της ημέρας για την Ιορδανία, ενώ η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC η Χίλαρι Κίντον είπε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες εξελίσσονται εποικοδομητικά, γεγονός που ενθαρρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εξίσου επιφυλακτικά αισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ για τη σοβαρότητα με την οποία οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις συνομιλίες και η αναφορά στην επίτευξη προόδου ως προς το θέμα του εποικισμού δεν φαίνεται, πάντως, να έπεισαν τους συντάκτες των κυρίων άρθρων των εφημερίδων, την επομένη των τριμερών συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ , όπου οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις διαφωνίες τους.

«Έξω όλοι χαμογελούσαν, μια παλαιστινιακή σημαία κυμάτιζε στην πρωθυπουργική κατοικία προς τιμήν του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά στο εσωτερικό η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς πιο ψυχρή» σύμφωνα με τον σχολιαστή του ραδιοφωνικού σταθμού του ισραηλινού στρατού.

«Εάν η οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς συνεχισθεί, σταματώ τις διαπραγματεύσεις» προειδοποίησε ο Μαχμούντ Αμπάς, αφού ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα επαναληφθεί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Χίλαρι Κλίντον και του Τζορτζ Μίτσελ, σύμφωνα με ανώτατο Παλαιστίνιο αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε.

Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την ισραηλινή δεξιά τον Απρίλιο του 2009, που ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επισκεπτόταν την κατοικία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, πόλη που αποτελεί σημαντικό ζήτημα της διένεξης.

«Συνεχίζουμε, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας, να καταγράφουμε πρόοδο ως προς αυτό το θέμα» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, όταν ερωτήθηκε για τις διαφωνίες στο θέμα του μορατόριουμ για την οικοδομική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το οποίο το Ισραήλ δεν προτίθεται να επεκτείνει μετά την καταληκτική του ημερομηνία στο τέλος του Σεπτεμβρίου, παρά την επιμονή της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Ο πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβαν τις συνομιλίες τους για τα σημαντικά θέματα και τα κύρια σημεία διαφωνίας στη διαδικασία αυτή. Επεξεργάζονται όλα τα προβλήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους» δήλωσε ο Τζορτζ Μίτσελ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Haaretz Αρι Σαβίτ, «η απόπειρα για την επεξεργασία των θεμάτων που βρίσκονται στην καρδιά της διένεξης ισοδυναμεί με απόπειρα εισόδου στην καρδιά του Τσερνόμπιλ. Το αποτέλεσμα θα είναι, όχι η ειρήνη, αλλά μια βέβαιη έκρηξη».

Εκτός του εποικισμού, τα σημαντικά θέματα είναι η χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η ασφάλεια του Ισραήλ, η τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς έδωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών προτεραιότητα στο θέμα της χάραξης των συνόρων, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήθελε να ρίξει το βάρος στα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας του Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024