Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ιερουσαλήμ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Νετανιάχου-Αμπάς

Στην Ιερουσαλήμ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Νετανιάχου-Αμπάς

Απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιερουσαλήμ με το φλέγον ζήτημα του εποικισμού να παραμένει σταθερά στο επίκεντρο. Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι οι δύο ηγέτες είναι «ειλικρινείς» στη βούλησή τους για ειρήνη, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις προσέγγισης στο ζήτημα του εποικισμού που απειλεί να εκτροχιάσει τη διαπραγμάτευση.

Ενώπιος ενωπίω βρίσκονται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ με το φλέγον ζήτημα του εποικισμού να παραμένει σταθερά στο επίκεντρο. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι οι δύο ηγέτες είναι «ειλικρινείς» στη βούλησή τους για ειρήνη, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσέγγιση στο ζήτημα του εποικισμού που απειλεί να εκτροχιάσει την απευθείας διαπραγμάτευση.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς είχαν έλθει την Τρίτη ενώπιος ενωπίω στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ -στην πρώτη συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε επίπεδο κορυφής, αφότου επέστρεψαν στη ζωή οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον έπειτα από διακοπή δύο ετών.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τετάρτη από την Ιερουσαλήμ ότι οι ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων επικεντρώνονται στα ακανθώδη ζητήματα της διαμάχης, ωστόσο δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση της επαπειλούμενης κρίσης σχετικά με τον ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη.

Η επικείμενη εκπνοή -στις 26 Σεπτεμβρίου- της μερικής αναστολής στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας και τα μηνύματα που έρχονται μέχρι στιγμής από το Ισραήλ σχετικά με τη διατήρηση ή την αναστολή του μορατόριουμ είναι διφορούμενα.

Οι Ισραηλινοί απορρίπτουν το πλήρες πάγωμα του εποικισμού. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι το μορατόριουμ πρέπει να παραταθεί και ο Μαχμούντ Αμπάς έχει απειλήσει με αποχώρηση από τις συνομιλίες αν συνεχιστεί η ισραηλινή οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα.

«Πιστεύω ότι [οι δύο ηγέτες] είναι ειλικρινείς και σοβαροί στη βούλησή τους να υπογραφεί μια συμφωνία» είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθυνόμενοι στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντησή της με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Η Χίλαρι Κλίντον δεν έκανε ευθεία αναφορά στον εποικισμό, αλλά αναγνώρισε ότι παραμένουν πολλά εμπόδια και πολλοί Ισραηλινοί είναι επιφυλακτικοί εξαιτίας των αποτυχημένων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών από σειρά Αμερικανών πρώην προέδρων, περιλαμβανομένου του συζύγου της Μπιλ Κλίντον.

Στις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί πρώτα κατ’ ιδίαν με την Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς θα προσέλθει αργότερα στη συνάντηση, στην οποία θα παραστεί επίσης ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζορτζ Μίτσελ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων, τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους είναι τα βασικά θέματα που οι δύο ηγέτες θα πρέπει να επιλύσουν για να εξασφαλίσουν μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024