Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσωπο με πρόσωπο Αμπάς-Νετανιάχου με τον εποικισμό στο επίκεντρο

Πρόσωπο με πρόσωπο Αμπάς-Νετανιάχου με τον εποικισμό στο επίκεντρο

Με το ακανθώδες ζήτημα του ισραηλινού εποικισμού στην κορυφή της ατζέντας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου ο δεύτερος γύρος των απευθείας διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μαχμούντ Αμπάς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήλθαν ενώπιος ενωπίω παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Οι συνομιλίες συνεχίζονται την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Με το ακανθώδες ζήτημα του εποικισμού στην κορυφή της ατζέντας πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Μαχμούντ Αμπάς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήλθαν ενώπιος ενωπίω παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Σαρμ ελ-Σέιχ και οι συνομιλίες συνεχίζονται την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί η επικείμενη εκπνοή -στις 26 Σεπτεμβρίου- της μερικής αναστολής στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη. Τα μηνύματα που έρχονται από το Ισραήλ σχετικά με τη διατήρηση ή την αναστολή του μορατόριουμ είναι διφορούμενα.

Οι τριμερείς συνομιλίες άρχισαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανταλλάσσουν χειραψία μπροστά στις κάμερες πριν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την Χίλαρι Κλίντον.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μία ώρα και 40 λεπτά αργότερα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες «διαπραγματεύτηκαν με καλή πίστη», επαναλαμβάνοντας πως κοινό όραμα είναι η λύση στη βάση των δύο κρατών.

Ως προς το καυτό ζήτημα του εποικισμού, ο Τζορτζ Μίτσελ δήλωσε πρέπει να παραταθεί το ισραηλινό μορατόριουμ. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον πριν φθάσει στην Αίγυπτο για τις συνομιλίες.

«Αμφότερες οι πλευρές έχουν ευθύνη να βοηθήσουν να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με παραγωγικό τρόπο» είπε ο Τζορτζ Μίτσελ καλώντας την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διατηρήσει το «πάγωμα» στην εποικιστική δραστηριότητα.

Ο Τζορτζ Μίτσελ αναμένεται να επισκεφθεί τη Συρία σύντομα, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας των ΗΠΑ για τη σύναψη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αράβων.

Οι Ισραηλινοί απορρίπτουν το πλήρες πάγωμα του εποικισμού. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι το μορατόριουμ πρέπει να παραταθεί και ο Αμπάς απειλεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν συνεχιστεί η ισραηλινή οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα.

Συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε από το Σαρμ ελ-Σέιχ ότι δεν θα παραταθεί το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική όχθη. «Δεν θα παρατείνουμε το μορατόριουμ» είπε Οφίρ Γκέντελμαν στους δημοσιογράφους την ώρα των επίσημων συνομιλιών.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε επίπεδο κορυφής , αφότου επέστρεψαν στη ζωή οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον -έπειτα από διακοπή δύο ετώ.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι Νετανιάχου και Αμπάς θα έχουν ιδιωτική συνομιλία χωρίς μεσολαβητή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024