Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αίγυπτο ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων

Στην Αίγυπτο ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων

Στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου έφτασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να παραστεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά τις επαφές που είχαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Το ζήτημα του εποικισμού πρόκειται να απασχολήσει τις επαφές.

Στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου έφτασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να παραστεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Χ.Κλίντον θα είναι παρούσα στις συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίες θα διεξαχθούν στο αιγυπτιακό θέρετρο, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Αμπάς μετά τις επαφές που είχαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, όταν ξανάρχισαν οι συνομιλίες που είχαν διακοπεί στα τέλη του 2008 λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κλίντον, ο Αμπάς και ο Νετανιάχου θα έχουν επίσης ξεχωριστές επαφές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Το ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τις συνομιλίες. Το πάγωμα στον εποικισμό που έχει εφαρμόσει το Ισραήλ λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου και φαίνεται πως η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένη να το ανανεώσει.

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ορισμένα από τα εκατοντάδες σπίτια που επρόκειτο να χτιστούν στη Δυτική Όχθη, δεν θα χτιστούν, τελικά. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι το πάγωμα κάθε οικοδομικής δραστηριότητας μπορεί να μην συνεχιστεί.

«Δεν θα παγώσουμε τις ζωές των κατοίκων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, μέλος του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, δήλωσε: «η κυβέρνηση έδωσε εντολή για 10μηνο πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας, και αυτό είναι όλο. Δεν είμαστε μια δημοκρατία μπανανίας».

Από την πλευρά του, ο ανώτερος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής δήλωσε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά «ημίμετρα».

«Εάν (το Ισραήλ) επιλέξει να χτίσει οποιουδήποτε τύπου κατοικία, αυτό σημαίνει ότι θα έχει καταστρέψει ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία και θα είναι υπεύθυνο γι’ αυτό» δήλωσε ο Σάεμπ Έρεκατ στο Associated Press.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιδιώκει με κανένα τρόπο να τορπιλίσει τις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.

Η X.Κλίντον ζητά να παραταθεί το μορατόριουμ στην ανέγερση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Κάθε πλευρά δέχεται τις έντονες πιέσεις της Ουάσινγκτον ώστε να κάνει υποχωρήσεις, την ώρα που εντείνονται οι εσωτερικές εκκλήσεις για να μην γίνουν συμβιβασμοί.

Ωστόσο, καμιά πλευρά δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν αποτυχία των συνομιλιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024