Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φρέσκια οπτική» θέλουν οι συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων, λέει ο Μπ.Νετανιάχου

«Φρέσκια οπτική» θέλουν οι συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων, λέει ο Μπ.Νετανιάχου

Απαραίτητη είναι «η νέα προσέγγιση των υφιστάμενων προβλημάτων» στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς όμως να παρέχει καμία ένδειξη για ποιες νέες προτάσεις μπορεί να έχει. Πρώτο τεστ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει η λήξη του μερικού μορατόριουμ του ισραηλινού εποικισμού, το οποίο εκπνέει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Απαραίτητη είναι «η νέα προσέγγιση των υφιστάμενων προβλημάτων» στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς όμως να παρέχει καμία ένδειξη για ποιες νέες προτάσεις μπορεί να έχει.

Επιστρέφοντας την Κυριακή από την Ουάσινγκτον, όπου συμφώνησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφιλίωσης μέσα σε έναν χρόνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε δημιουργία, μαθαίνοντας από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων 17 ετών».

Για να επιτύχουν οι συνομιλίες και να υπάρξουν «πρακτικά αποτελέσματα πρέπει να βρούμε νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα» σημείωσε ο Μπ.Νετανιάχου.

Το πρώτο τεστ για το μέλλον της διαδικασίας βρίσκεται κοντά: Στις 26 Σεπτεμβρίου εκπνέει το μορατόριουμ του Ισραήλ στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Μπ.Νετανιάχου, όπως και μεγάλο μέρος της ισραηλινής κυβέρνησης, αντιτίθεται στην ανανέωση του μορατόριουμ της εποικιστικής δραστηριότητας. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει απειλήσει με απόσυρση από τις συνομιλίες εάν ο εποικισμός συνεχιστεί.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ανέφερε ότι αναζητείται τρόπος ώστε η απόφαση για συνέχιση του εποικισμού να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βλάψει τις συνομιλίες. Πηγές του Reuters στην ισραηλινή κυβέρνηση κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση της δραστηριότητας σε κύριους οικισμούς με αντάλλαγμα κάποια εδάφη.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο, παρουσία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, με το βλέμμα στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που κόστισε τη ζωή τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024