Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας φοβάται η Ρουμανία με αφορμή τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία

Κύμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας φοβάται η Ρουμανία με αφορμή τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία

Την ανησυχία του για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόντσι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Γαλλίας να απελάσει εκατοντάδες Ρομά από τη χώρα. Η Γαλλία «πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες» τονίζει η Κομισιόν με αφορμή τις απελάσεις που αρχίζουν την Πέμπτη.

Την ανησυχία του για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μπακόντσι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Γαλλίας να απελάσει εκατοντάδες Ρομά από τη χώρα.

«Εκφράζω την ανησυχία μου για τον κίνδυνο λαϊκιστικού εκτροχιασμού και την πρόκληση ξενοφοβικών αντιδράσεων, με υπόβαθρο την οικονομική κρίση» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος έχει διατελέσει και πρεσβευτής της Ρουμανίας στη Γαλλία.

Ο Μπακόντσι δήλωσε στο δίκτυο RFI ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν ευθυκρισία και να εξετάσουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από κοινού, τόσο σε Γαλλία και Ρουμανία, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να βρούμε σχολεία, νοσοκομεία, αλλά και μία νοοτροπία ανοιχτή και όχι ξενοφοβική απέναντι στους Ρομά που ζουν όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε πολλές χώρες» πρόσθεσε.

«Είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε 48 ώρες, ή με αστυνομικά μέτρα» συνέχισε ο υπουργός, την ώρα που ακόμα και στη Γαλλία ο πολιτικός κόσμος ασκεί κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Κομισιόν: «Η Γαλλία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες»

Η Γαλλία «πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες» σχετικά με την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ το Παρίσι ετοιμάζεται να απελάσει την Πέμπτη προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Ρομά που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στη χώρα.

Η Γαλλία «πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες αναφορικά με την ελευθερία της κυκλοφορίας και την ελευθερία της εγκατάστασης» των Ευρωπαίων πολιτών, επισήμανε ο εκπρόσωπος της κοινοτικής επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, Βιβιάν Ρέντινγκ.

Ο εκπρόσωπος Μάθιου Νιούμαν αναγνώρισε πως τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την ελευθερία της κυκλοφορίας υπό ορισμένες συνθήκες. Όμως, προσέθεσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση για να επιβεβαιώσει πως όλοι οι κανόνες γίνονται σεβαστοί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριζε σταθερά και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη για κοινωνική ένταξη» των Ρομά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά της η Αμέλια Τόρες, άλλη εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Οι πρώτες απελάσεις Ρομά που δεν βρίσκονται νόμιμα στη Γαλλία προς τις χώρες προέλευσής τους, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024