Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανασαίνει» η Μόσχα μετά την απομάκρυνση του νέφους

«Ανασαίνει» η Μόσχα μετά την απομάκρυνση του νέφους

Σχεδόν αόρατο είναι το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, μετά τις σύντομες βροχές και τον αέρα που βοήθησαν στην απομάκρυνση του καπνού. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Την ίδια ώρα, αναζητούνται οι υπεύθυνοι της τεράστιας καταστροφής. Στη μάχη με τις φλόγες «ρίχτηκε» και ο Πούτιν.

Σχεδόν αόρατο είναι το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, μετά τις σύντομες βροχές και τον αέρα που βοήθησαν στην απομάκρυνση του καπνού. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Την ίδια ώρα, αναζητούνται οι υπεύθυνοι της τεράστιας καταστροφής.

Αν και η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα έχει βελτιωθεί αισθητά, αρμόδιοι της υπηρεσίας MosEcoMotoring, που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας, οι τιμές του όζοντος παραμένουν υψηλές, κυρίως λόγω της ζέστης.

Οι υπόλοιποι δείκτες σταδιακά αποκλιμακώνονται, όμως η βελτίωση που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διήμερο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους περί τα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες, που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.

Με το θερμόμετρο να παραμένει στο κέντρο της πόλης στους 35-36 βαθμούς Κελσίου ακόμη και ως αργά το βράδυ η Μόσχα δεν δείχνει να απαλλάσσεται εύκολα από το βαρύ και θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε κοκτέιλ καύσωνα και μόλυνσης.

Ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε το μεσημέρι, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 32,8 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί μιλούν για καύσωνα χωρίς προηγούμενο τα τελευταία 1.000 χρόνια, διάστημα για το οποίο υπάρχουν κάποιας μορφής γραπτές μαρτυρίες.

Αναζητούνται οι ευθύνες

Αρχίζοντας το «ξήλωμα» των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της σύστασης του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο RIA-Novosti τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του.

Με ανοιχτή ειρωνεία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσο μεταδίδεται, υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ. Όπως είπε στον ηλιοκαμένο Λουζκόφ, «κάνατε καλά που επιστρέψατε από τις διακοπές σας, το κάνατε εγκαίρως».

Ο δήμαρχος Μόσχας θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι «βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς», αλλά και ότι «ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα».

Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας δέχεται επικρίσεις και για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του.

Ο Πούτιν στη μάχη με τις φλόγες

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες και πιλοτάρισε αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού πάνω από μέτωπο πυρκαγιάς.

Από τη θέση του συγκυβερνήτη, ο Βλ.Πούτιν πάτησε το κουμπί απελευθέρωσης νερού και μετά ρώτησε: «Ήταν εντάξει;». Ο πιλότος απάντησε: «Απευθείας χτύπημα».

Τις τελευταίες ημέρες ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει κάνει κάθε προσπάθεια να φανεί ότι συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες άτομα και άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε να δώσει εκατομμύρια ρούβλια σε αποζημιώσεις.

Παρά τις ενέργειές του, έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή ενέκρινε νόμο για τα δάση το 2006 που θεωρείται ότι δυσκόλεψε τις προσπάθειες γρήγορης αντιμετώπισης της καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, 165.714 άτομα προσπαθούν να κατασβέσουν τις φωτιές που καίνε σε έκταση μεγάλη όσο το Λονδίνο.

Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή του Σαρόφ, 500χλμ από τη Μόσχα.

Έτοιμη για βοήθεια η Ελλάδα

Βοήθεια απέστειλαν Λετονία, Λευκορωσία, Εσθονία, ύστερα από αίτημα των ρωσικών πρεσβειών. Η βοήθεια περιλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης για τους άστεγους, ενώ η Εσθονία στέλνει πυροσβέστες.

Έτοιμη να στείλει κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) δηλώνει και η Ελλάδα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ζέππος, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024