Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για ένα 24ωρο ακόμη κρατά κλειστό η BP το κάλυμμα στη διαρροή πετρελαίου

Για ένα 24ωρο ακόμη κρατά κλειστό η BP το κάλυμμα στη διαρροή πετρελαίου

Tην άδεια να κρατήσει στεγανά κλειστό το νέο κάλυμμα στο σημείο της διαρροής πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή της στον Κόλπο του Μεξικού για μία ακόμη ημέρα πήρε από τις αρχές η ΒΡ, ενώ η αμερικανική Ακτοφυλακή εντόπισε ενδείξεις νέας διαρροής. Σε «λίγες ημέρες ακόμη» θα είναι έτοιμα τα συνεργεία να προχωρήσουν σε απασφάλιση του καλύμματος, σύμφωνα με την εταιρεία. Ακόμη και νομοθεσία φτιαγμένη για την αντιμετώπιση της Μαφίας επιστρατεύεται στις μηνύσεις σε βάρος της εταιρείας.

Tην άδεια να κρατήσει στεγανά κλειστό το νέο κάλυμμα στο σημείο της
διαρροής πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή της στον Κόλπο του Μεξικού για
μία ακόμη ημέρα πήρε τη Δευτέρα από τις αρχές η ΒΡ, ενώ η αμερικανική Ακτοφυλακή
εντόπισε ενδείξεις νέας διαρροής.

Ο υπεύθυνος των αμερικανικών Αρχών για τις επιχειρήσεις ναύαρχος Θαντ Άλλεν εξέφρασε έντονη ανησυχία για ποσότητα πετρελαίου που εντοπίστηκε κοντά στην πηγή και άλλες «ακαθόριστες ανωμαλίες» σε μήνυμά του στην εταιρεία.

Εξίσου ανησυχητική είναι η χαμηλότερη του αναμενόμενου πίεση στο εσωτερικό του καλύμματος, που μπορεί να σημαίνει ότι το πετρέλαιο διαρρέει από άλλο σημείο του εδάφους.

Έχει προγραμματιστεί η εκτόνωση της πίεσης στο κάλυμμα με σύνδεση αγωγών που θα διοχετεύουν το πετρέλαιο σε πλοία στην επιφάνεια, διαδικασία όμως που θα χρειαστεί ακόμη κάποιες ημέρες.

Το κάλυμμα είχε τοποθετηθεί την Πέμπτη, σταματώντας επιτυχώς τη διαρροή. Η έκρηξη στην εξέδρα της βρετανικής εταιρείας στις 20 Απριλίου κόστισε τη ζωή σε έντεκα εργαζομένους, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή της συμφοράς.

Το πετρέλαιο διέρρεε ανεξέλεγκτο για μήνες, προκαλώντας ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού και τις γύρω ακτές. Εξίσου σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις (λόγω κυρίως τουρισμού και αλιείας) ενώ η ΒΡ εκτιμά το κόστος που θα υποστεί στα 3,95 δισ. δολάρια, έχοντας ήδη καταβάλει αποζημιώσεις 200 εκατ. δολαρίων.

Μηνύσεις με βάση νομοθεσία για τη Μαφία

Την αμερικανική νομοθεσία RICO επιστρατεύουν δικηγόροι που υποβάλλουν αγωγές εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού σε δικαστήρια των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι παρανομούσε για μεγάλο διάστημα συγκαλύπτοντας τα προβλήματα και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στις υποθαλάσσιες εξορύξεις της.

Τουλάχιστον τρεις αγωγές έχουν υποβληθεί επικαλούμενες τη νομοθεσία RICO, στοχεύοντας προφανώς στην επιβολή υψηλότατων προστίμων στην ΒΡ (καταδίκη με βάση την εν λόγω νομοθεσία τριπλασιάζει τα πρόστιμα που επιδικάζονται).

Μεταξύ άλλων, η ΒΡ κατηγορείται ότι «λάδωνε» με δώρα (από εισιτήρια για συναυλίες και αγώνες μέχρι ακόμη και ναρκωτικά) δημόσιους λειτουργούς αρμόδιους για έλεγχο των εργασιών της. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του RICO στην έρευνά της για την έκρηξη στην εξέδρα της 20ής Απριλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024