Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη σκοτώνει Σέρβο διαδηλωτή στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου

Έκρηξη σκοτώνει Σέρβο διαδηλωτή στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν σε έκρηξη -πιθανώς από ρίψη χειροβομβίδας- στη διάρκεια διαδήλωσης Σέρβων στην εθνικά διαιρεμένη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Για πρόκληση σε βάρος της Σερβίας και απόπειρα αποσταθεροποίησης κάνει λόγο το Βελιγράδι. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης και αστυνομικοί της ΕΕ.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν σε έκρηξη -πιθανώς από
ρίψη χειροβομβίδας- στη διάρκεια διαδήλωσης Σέρβων στην εθνικά
διαιρεμένη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Για πρόκληση σε βάρος της
Σερβίας και απόπειρα αποσταθεροποίησης κάνει λόγο το Βελιγράδι. Στην
περιοχή αναπτύχθηκαν άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης και
αστυνομικοί της ΕΕ.

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας (όπου κατοικούν Σέρβοι), την ώρα που διαδήλωναν περίπου 1.000 Σέρβοι αντιδρώντας στην επικείμενη εγκατάσταση κυβερνητικής υπηρεσίας στην περιοχή.

Εκτιμάται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρίψη χειροβομβίδας, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Ένας άνδρας εξέπνευσε μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο θώρακα και την καρδιά. Αλλοι 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην έκρηξη.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης και μέλη της αστυνομικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελικόπτερα της KFOR πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την πόλη.

Ο ποταμός Ιμπάρ χωρίζει τη Μιτρόβιτσα ανάμεσα στον αλαβανικό νότο και το σερβικό βορρά, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Βελιγράδι και ουδέποτε αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου που ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008.

Στην ανατολική γέφυρα, που χωρίζει τη Μιτρόβιτσα, έχουν εγκατασταθεί
στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και της αστυνομικής
υπηρεσίας του Κοσόβου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στη συνοικία Μπόσνιατσκα Μαχάλα για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει γραφείο για την έκδοση ατομικών εγγράφων στην περιοχή.

Πρόκειται για την «πρώτη υπηρεσία που εγκαθίσταται το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και το
πρώτο πρακτικό βήμα, στο οποίο προχωρά η εκτελεστική εξουσία του Κοσόβου
για την ενσωμάτωση της περιοχής» όπως αναφέρει εφημερίδα της Πρίστινας.

Το κτίριο, στο οποίο βρίσκεται το γραφείο που θα λειτουργήσει, φρουρείται από αστυνομικούς της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex). Η συνοικία Μπόσνιατσκα Μαχάλα είναι μια από τις περιοχές του βόρειου τμήματος του Κοσόβου στο οποίο ζουν Σέρβοι και Αλβανοί.

Δύο χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου η ένταση στη Μιτρόβιτσα παραμένει. Το Μάιο άνδρες του ΝΑΤΟ και αστυνομικοί επενέβησαν για να χωρίσουν χιλιάδες Σέρβους και Αλβανούς που συγκρούονταν για τις τοπικές εκλογές που είχε διοργανώσει το Βελιγράδι στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Πρόκληση καταγγέλλει η Σερβία

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η έκρηξη είχε στόχο να προκαλέσει τη Σερβία και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά τόνισε πως το Βελιγράδι δεν θα αντιδράσει. Συγκάλεσε, ωστόσο, έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πρόκληση σε βάρος της Σερβίας που συνδέεται με την επίλυση του καθεστώτος του Κοσόβου».

«Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω μόνο ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη φανερή προσπάθεια να εφαρμοστούν μονομερή βήματα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου» είπε ο Γέρεμιτς.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να δεχόμαστε προκλήσεις» τόνισε ο Γέρεμιτς, σημειώνοντας ότι συγκεντρώνονται πληροφορίες και είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις των αρμόδιων οργάνων σχετικά με το επεισόδιο στη Μιτρόβιτσα.

Οι Αρχές στην Πρίστινα αρνήθηκαν να προβούν άμεσα σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την έκρηξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024