Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμετανόητο το Ισραήλ για την επίθεση στη νηοπομπή και τον κλοιό της Γάζας

Αμετανόητο το Ισραήλ για την επίθεση στη νηοπομπή και τον κλοιό της Γάζας

Αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπεραμύνεται της επέμβασης που αιματοκύλισε το Στόλο της Ελευθερίας και διαμηνύει ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας δεν πρόκειται να αρθεί για να μην μετατραπεί η περιοχή σε «βάση για ιρανικούς πυραύλους». Απελευθερώθηκαν και απελαύνονται όλοι οι ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ωμή βία κατά την κατάληψη της διεθνούς νηοπομπής και την κράτησή τους.

Αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπεραμύνεται της επέμβασης που αιματοκύλισε το Στόλο της Ελευθερίας και διαμηνύει ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας θα συνεχιστεί για να μην μετατραπεί η περιοχή «σε βάση για ιρανικούς πυραύλους». Απελευθερώθηκαν και απελαύνονται όλοι οι ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ωμή βία κατά την κατάληψη της νηοπομπής και την κράτησή τους στο Ισραήλ.

«Αυτό δεν ήταν πλοίο της αγάπης, ήταν πλοίο του μίσους» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το τουρκικό καράβι του Στόλου της Ελευθερίας, στο οποίο εφόρμησαν Ισραηλινοί καταδρομείς με αποτέλεσμα να βαφτεί στο αίμα και να χτυπήσουν «κόκκινο» οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

«Δικαίωμα και καθήκον ο αποκλεισμός της Γάζας»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για «διεθνή επίθεση υποκρισίας».

Σε αδιάλλακτη γραμμή τόνισε ότι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ και θα παραμείνει ως έχει, καθώς όπως υποστήριξε η άρση του θα μετατρέψει την περιοχή σε βάση για ιρανικούς πυραύλους.

«Καθήκον μας είναι να επιθεωρούμε όλα τα πλοία που φτάνουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η Γάζα θα μετατραπεί σε ιρανικό λιμάνι, κάτι που αποτελεί μία πραγματική απειλή για την Μεσόγειο και την Ευρώπη» ανέφερε.

«Το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να ασκεί το δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Η ασφάλεια βρίσκεται πάνω από όλα. Το κράτος του Ισραήλ στέκεται απέναντι στην διεθνή επίθεση υποκρισίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά» τόνισε ο Νετανιάχου.

«Ενεργήσαμε κατά των χιλιάδων ρουκετών που έριξε η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Η Χαμάς έριξε κατά αμάχων. Η Χαμάς κρύφτηκε πίσω από τους αμάχους. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έδρασαν κατά της Χαμάς, ενώ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν να χτυπήσουν αθώους» συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στον καταστροφικό πόλεμο που ισοπέδωσε τη Γάζα.

«Παρ’ όλα αυτά, ποιον κατηγόρησε ο ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου; Όχι την Χαμάς. Κατηγόρησε το Ισραήλ. Και λυπάμαι που κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα» δήλωσε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι η Χαμάς συνεχίζει να εξοπλίζεται με ρουκέτες από το Ιράν.

«Οπότε είναι δικαίωμα μας και καθήκον μας σύμφωνα με την κοινή λογική και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να προλάβουμε ότι τέτοια όπλα δεν θα φτάσουν στην Γάζα μέσω της θάλασσας, μέσω της στεριάς και μέσω του αέρα. Αυτό το καθήκον κατανόησε η προηγούμενη κυβέρνηση που επέβαλλε τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο στόχος του στολίσκου ήταν να σπάσει το θαλάσσιο αποκλεισμό και αν ο θαλάσσιος αποκλεισμός είχε σπάσει, δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη πλοία θα είχαν ακολουθήσει τα βήματά του» κατέληξε.

Αποφυλακίστηκαν οι ακτιβιστές – Διεθνής οργή

Όλοι οι κρατούμενοι επιβάτες της διεθνούς νηοπομπής για τη Γάζα που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό απελευθερώθηκαν και έως την Πέμπτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών.

Στα έξι πλοία του Στόλου της Ελευθερίας επέβαιναν συνολικά 682 άτομα από 42 χώρες με αποστολή να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουν στους κατοίκους της 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην Ελλάδα επέστρεψαν την Τρίτη έξι Έλληνες ακτιβιστές της πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα και έως το βράδυ της Πέμπτης αναμένετο η επιστροφή των υπολοίπων.

Επαναπτρισθέντες ακτιβιστές από πολλές χώρες έχουν κατηγορήσει τις ισραηλινές δυνάμεις για ωμή βία κατά την κατάληψη των πλοίων του στόλου της Ελευθερίας και τη μετέπειτα κράτησή τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο αραβικός κόσμος έχουν ζήτησει τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για όσα εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Την ίδια στιγμή η οργή στην Τουρκία για την ισραηλινή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας μεγαλώνει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να παίξει εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ με τηλεφώνημά του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για σφαγή και κρατική τρομοκρατία, ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά την επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη σύμμαχό του στο μουσουλμανικό κόσμο περιήλθαν σε περίοδο έντασης μετά τον πόλεμο στη Γάζα και
φθάνουν πλέον στο ναδίρ.

Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει «χλιαρή» χωρίς ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εκφράσει «λύπη» για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζητά τη διενέργεια πλήρους και ενδελεχούς έρευνας για τα γεγονότα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η επίθεση του Ισραήλ στη διεθνή νηοπομπή ήταν «εντελώς απαράδεκτη» και ζήτησε παράλληλα την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Από πλευράς του ο Ισπανός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοσέ Θαπατέρο κάλεσε το Ισραήλ να «συλλογιστεί» τις συνέπειες για την ειρήνη από την επίθεση κατά της νηοπομπής.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι το άμεσο μέλλον όσον αφορά τις πιθανότητες για έναν ειρηνευτικό διάλογο και αυτό που συνέβη δεν βοηθάει σε τίποτα, απολύτως σε τίποτα» δήλωσε ο Χοσέ Θαπατέρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024