Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε λόγω της βάσης στην Οκινάουα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Παραιτήθηκε λόγω της βάσης στην Οκινάουα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Η υπογραφή της συμφωνίας για παραμονή της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα, παρά την υπόσχεσή του να απομακρυνθεί, οδήγησε τελικά στην παραίτηση τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα. Μαζί του παραιτήθηκε και γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, ο Ιχίρο Οζάουα, το δεύτερο στέλεχος στην ιεραρχία.

Η υπογραφή της συμφωνίας για παραμονή της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα, παρά την υπόσχεσή του να απομακρυνθεί, οδήγησε τελικά στην παραίτηση τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα μετά από μόλις οκτώ μήνες θητείας.

Μαζί του παραιτήθηκε και γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, ο Ιχίρο Οζάουα, το δεύτερο στέλεχος στην ιεραρχία.

Πρόκειται για την τέταρτη παραίτηση πρωθυπουργού μέσα σε τέσσερα χρόνια.

«Προσπάθησα να αλλάξω την πολιτική με τρόπο ώστε οι Ιάπωνες να είναι οι κύριοι δρώντες παράγοντες», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Σαν κεντρική πολιτική της κυβέρνησής του είχε θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη διαφάνεια

Η υπόθεση της βάσης που συντάραξε τον κυβερνητικό συνασπισμό και οδήγησε στην αποχώρηση ενός μικρού κόμματος και ένα σκάνδαλο πλαστογράφησης όπου ενεπλάκησαν σύμβουλοι έπληξαν σημαντικά την εικόνα του Χατογιάμα, όπως παραδέχτηκε. Ο ίδιος είδε τα ποσοστά δημοτικότητας να μειώνονται μετά την συμφωνία για την αμερικανική βάση.

Πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και, κατά το Associated Press, θεωρούνταν εκκεντρικός και απόμακρος ακόμα και για τα ιαπωνικά δεδομένα, πολύ περισσότερο όταν αποκαλύφτηκε ότι η μητέρα του επιχορηγούσε τις πολιτικές δραστηριότητές του με 15 εκατομμύρια γεν (περίπο 170.000 δολάρια) το μήνα, αν και ο ίδιος ανέφερε ότι δεν το γνώριζε πριν γίνει η αποκάλυψη.

Μέσα στην εβδομάδα το κόμμα θα εκλέξει νέο αρχηγό που με τη σειρά του θα αναλάβει και την πρωθυπουργία. Πιθανότεροι υποψήφιοι είναι ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν και ο υπουργός Εξωτερικών Κατσούγια Οκάντα, αν και ό ίδιος ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις για τη βάση.

Η παραίτηση, ενόψει εκλογών για την άνω Βουλή τον Ιούλιο, πιστεύεται στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι θα βελτιώσει τις προοπτικές για θετικά αποτελέσματα στις κάλπες.

Η βάση Φουτένμα στην Οκινάουα έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των κατοίκων επειδή όχι μόνο επειδή βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένο τμήμα του νησιού. Το 1992 Αμερικανοί πεζοναύτες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για το βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους.

Με την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ η βάση θα μεταφερθεί σε άλλο, περισσότερο απόμακρο σημείο του νησιού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024