Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας «τις πράξεις που οδήγησαν στην ισραηλινή επίθεση»

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας «τις πράξεις που οδήγησαν στην ισραηλινή επίθεση»

Μετά από πολύωρες κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε μάλλον χλιαρά την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ζητώντας ακόμη «αξιόπιστη και διαφανή» εξέταση των γεγονότων.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε, σε τόνο χαμηλότερο από αυτόν που ζητούσε η Τουρκία, την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τα «γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών» μετά από πολύωρες κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, ζητώντας ακόμη «αξιόπιστη και διαφανής» εξέταση των γεγονότων.

«Στο πλαίσιο αυτό, [το Συμβούλιο Ασφαλείας] καταδικάζει τις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια τουλάχιστον 10 ανθρωπίνων ζωών και στον τραυματισμό πολλών ανθρώπων».

Στην απόφασή του, που υιοθετήθηκε ομόφωνα αλλά δεν είναι δεσμευτική, το Συμβούλιο ζητά ακόμη «άμεση, αμερόληπτη, αξιόπιστη, διαφανή» έρευνα για τα γεγονότα, αλλά η διατύπωση είναι σαφώς μετριασμένη σε σχέση με αυτή που ζητούσε η Τουρκία, οι Παλαιστίνοι και αραβικές χώρες.

Το Συμβούλιο «εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών και τους τραυματισμούς που προκάλεσε η χρήση βίας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης σε διεθνή ύδατα κατά της νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα».

Επιπλέον το Συμβούλίο ζητά την άμεση απελευθέρωση και των πλοίων και των πολιτών που κρατούνται από τις Αρχές του Ισραήλ ενώ τους ζητά «να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες χώρες να έχουν προξενική πρόσβαση προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες».

Η μαραθώνια σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από αίτημα της Τουρκίας και του Λιβάνου, που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) και συνεχίστηκε για περισσότερες από 10 ώρες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία που έχει αναλάβει την διατύπωση της διακήρυξης και στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου, καθυστερούσε την υιοθέτηση της απόφασης από τα μέλη του Συμβουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου άρχισαν μετά τη δημόσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία των κρατών ζήτησε την διενέργεια διεθνούς έρευνας και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Το σχέδιο που πρότεινε η Τουρκία ζητούσε την καταδίκη του Ισραήλ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ζητούσε την δίωξη των υπευθύνων και την αποζημίωση των θυμάτων. Ένα από τα επίμαχα σημεία ήταν αν η έρευνα θα ήταν ανεξάρτητη και σε ποιο μέρος θα επιρρίπτονταν ευθύνες.

Αντιπαράθεση Τουρκίας-Ισραήλ

«Πρόκειται για πειρατική ενέργεια• είναι δολοφονία που διέπραξε ένα κράτος», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου θρηνεί τους περισσότερους θανάτους από την επίθεση.

Με δεδομένη την ιστορία των Εβραίων, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός «θα έπρεπε να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένη για τους κινδύνους και τον απάνθρωπο χαρακτήρα των γκέτο όπως αυτό που βλέπουμε στη Γάζα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ ανέφερε ότι η αποστολή «δεν ήταν καθόλου ανθρωπιστική» και ότι οι οργανωτές, τους οποίος κατηγόρησε ότι έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις «κυνικά χρησιμοποίησαν το προκάλυμμα της ανθρωπιστικής βοηθείας για να στείλουν ένα μήνυμα βίας και να ασκήσουν βία».

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το σχέδιο προτείνοντας καταδίκη της βίας που οδήγησε στην ισραηλινή επίθεση. Πρόσθεσαν ακόμη ότι η άμεση μεταφορά ανθρωπιστική βοήθεια από θαλάσσης προς τη Γάζα «δεν είναι ούτε πρέπουσα ούτε υπεύθυνη ούτε αποτελεσματική κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκαν οι παρεμβάσεις άλλων χωρών αν και ήταν καταδικαστικές.

Αυτοσυγκράτηση από πλευράς του Ισραήλ ζήτησε ο Βρετανός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας πάντως τον αποκλεισμό της Γάζας «απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό». Η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση και τη «δυσανάλογη χρήση βίας». Ο εκπρόσωπος της Κίνας δήλωσε «συγκλονισμένος από την επίθεση» και κάλεσε σε άμεση δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024