Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλήρη έρευνα για την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση ζητούν ΕΕ και ΟΗΕ - Λύπη εκφράζουν οι ΗΠΑ

Πλήρη έρευνα για την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση ζητούν ΕΕ και ΟΗΕ – Λύπη εκφράζουν οι ΗΠΑ

Έρευνα για τους θανάτους των επιβαινόντων στα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα αλλά καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ζήτησε η ΕΕ, ενώ απευθυνόμενη στο Ισραήλ ζητά επίσης και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Καταδικάζει και ο ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους.

Έρευνα για τους θανάτους των επιβαινόντων στα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα αλλά καταλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδικάζουν ο ΟΗΕ και ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τόνισε ότι «εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί πλήρη έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού». Ακόμη κάλεσε σε «άμεσο, παρατεταμένο και άνευ όρων άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων για τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, των αγαθών και των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας».

Εν τω μεταξύ, οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού τα ξημερώματα της Δευτέρας στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον δέκα ακτιβιστών (πιθανότατα δεκαπέντε ή περισσότερων) και σε δεκάδες τραυματισμούς. Τα πλοία παραμένουν υπό κατάληψη στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ισπανία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, έγινε γνωστό από πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τα γεγονότα. «Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζονται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπάρτον.

Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ οφείλει να δώσει επειγόντως πλήρεις εξηγήσεις», υπογράμμισε ο Μπαν Γκι-Μουν, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα, όπου συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Συγκλονισμένη» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι. Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση». Πρόσθεσε ακόμα ότι «καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε με έντονο τρόπο την ενέργεια την ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο της Ελευθερίας και τόνισε ότι «η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική». Ακόμη, ο κ.Χριστόφιας κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ «να ανακρούσει πρύμναν» ενώ απέρριψε σαν ανυπόστατα και φανταστικά δημοσιέυματα ότι πίσω από το απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια βρίσκεται το θέμα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου-Ισραήλ.

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χώρες

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες από την κατάληψη των πλοίων. «Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα. «Δυσανάλογη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ. ο οποίος δήλωσε ότι «οι γερμανικές κυβερνήσεις αναγνώριζαν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο μίας απάντησης αντίστοιχου μεγέθους».

Βαθύτατα συγκλονισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε». Ο Γάλλος υπουργός ζήτησε ακόμη «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος» και ευχήθηκε να «αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος».

Την βαθιά του θλίψη εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και εξέφρασε «την βαθιά του θλίψη για τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης».

Η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δολοφονία πολιτών» από τους Ισραηλινούς, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «εξαιρετικά σοβαρό».

Από τη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να «διαπιστωθεί γρήγορα» τι συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. «Καλέσαμε τον Ισραηλινό πρεσβευτή», είπε και διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει «σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη». Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε ο Μπιλντ.

Στην ανθρωπιστική αποστολή συμμετείχε και ο γνωστός σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ, δημιουργός αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ και άλλοι 10 Σουηδοί, μεταξύ τους και ένας βουλευτής.

* Ως «απολύτως απαράδεκτες» καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ ο υποργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίτσελ Μάρτιν. «Το υπουργείο μου εργάζεται για να διαπιστώσει τα ακριβή γεγονότα και να διασφαλίσει την ασφάλεια των οκτώ Ιρλανδών που επέβαιναν στο στολίσκο», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανακέρε, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρό» το μέγεθος της ισραηλινής βίας, την οποία αποκάλεσε «δυσανάλογη». Καταδικαστηκή ήταν και η στάση της Δανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024