Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» η Τουρκία για την ισραηλινή αιματηρή επιχείρηση

«Βράζει» η Τουρκία για την ισραηλινή αιματηρή επιχείρηση

Ραγδαία όξυνση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας φέρνει η αιματηρή ένοπλη επίθεση του ισραηλινού ναυτικού σε πλοία τα οποία μετέφεραν εφόδια στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα επιβαίνοντες. Χιλιάδες συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν κατά της ισραηλινής επίθεσης στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπουλης. Πλήρη έρευνα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι.

Ραγδαία όξυνση και «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας φέρνει η αιματηρή ένοπλη επίθεση του ισραηλινού ναυτικού σε πλοία τα οποία μετέφεραν εφόδια στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα επιβαίνοντες στα πλοία.

Τα νέα από την αιματηρή επιχείρηση στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara προκάλεσαν έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και ζήτησαν την απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα.

Αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρέσβη, άλλοι στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Ήδη το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην μεταβαίνουν στη Τουρκία, για να μην γίνουν στόχος επιθέσεων εναντίον τους. Στους Ισραηλινούς που διαμένουν στην Τουρκία συνιστά το αρμόδιο ισραηλινό γραφείο να μένουν σε εσωτερικούς χώρους, να αποφεύγουν να μεταβαίνουν στα κέντρα των πόλεων και σε μέρη όπου γίνονται διαδηλώσεις και να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Δείτε την προειδοποίηση του ισραηλινού Ναυτικού προς το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara

Στην πρώτη αντίδραση για τα γεγονότα η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας επειγόντως εξηγήσεις. «Η κατάληψη είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει καταδικάζοντας «τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ».

«Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», τονίζει η ανακοίνωση που αναφέρει ακόμα ότι «το Ισραήλ θα χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς».

Εσπευσμένα επέστρεψαν από την Αίγυπτο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελίου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ αλλά και ο υπουργός Άμυνας Γκιονούλ που βρισκόταν στη ΠΓΔΜ, αντίστοιχα. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μάλιστα ότι ακυρώνονται προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ ενώ κλήθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στο υπουργείο για να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ βρισκόταν στον Καναδά για επίσημη επίσκεψη, ακύρωσε τη συνέχεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Η επιχείρηση έγινε «ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός. Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν το θάνατο «τουλάχιστον 10 ατόμων» και τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών (ένας από σφαίρα) που δέχτηκαν επίθεση με πυρά όταν ένας από τους επιβαίνοντες άρπαξε το όπλο ενός στρατιώτη αλλά και μαχαίρια.

Δεν είναι σαφές αν οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ από πρόθεση ή αν το όπλο εκπυρσοκρότησε. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως δεν γνωρίζει «ποιος έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε» οι κομάντος. «Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις, υπογράμμισε. Δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής, ανακοίνωσε ακόμη ο στρατός.

Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού η απειλή όταν θεωρείται ότι στρέφεται κατά της ζωής του στρατιώτη επιτρέπει τη χρήση ένοπλης βίας.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Ισραήλ..

Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους άραβες Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024