Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επί ποδός τα σωστικά συνεργεία στην Αϊτή περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια

Επί ποδός τα σωστικά συνεργεία στην Αϊτή περιμένοντας τη διεθνή βοήθεια

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αϊτή, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια μετά τον καταστροφικό σεισμό. Μοιρολόγια και προσευχές ακούγονται στους δρόμους του νησιού. Φόβοι ότι τα θύματα θα είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ οι αρχές αναμένουν απεγνωσμένα τη διεθνή βοήθεια.

2

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αϊτή, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ατόμων.

Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό νεκρών, λέγοντας: «Δεν ξέρω, τον αριθμό μέχρι τώρα. Ακουσα για 30.000 ή 50.000 νεκρούς». Ήδη έχουν ταφεί περίπου 7.000 νεκροί, ανέφερε κατά την άφιξη του προέδρου της ΔΟμινικανής Δημοκρατίας το βράδυ της Πέμπτης, συμπληρώνοντας ότι η ταφή των χιλιάδων νεκρών είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή η χώρα.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Αϊτής μιλά για 45.000- 50.000 νεκρούς, τονίζοντας ότι τρία εκατομμύρια άτομα μπορεί να έχουν μείνει άστεγα. Αλλοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 νεκρούς.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης αγνοούνται και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κέλι Μπαστιέν βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του κτιρίου της Βουλής, δήλωσε ο πρώην υπουργός Ζοσλέρμ Πριβέρ.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας.

vspace=10Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό όσων παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετόν, ενώ μοιρολόγια και προσευχές ακούγονταν πάνω από τα συντρίμμια.

Ωστόσο, οι προσπάθειες διάσωσης έχουν παρακωλυθεί από την έλλειψη εξοπλισμού και ένα μεγάλο μέρος της εργασίας γίνεται από τα άτομα με απλά εργαλεία ή με τα χέρια τους.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του νησιού αναμένουν να φτάσει η διεθνής βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη διαβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη στείλει τρόφιμα, νερό και ιατρικά εφόδια για να βοηθήσουν τη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου που βρίσκεται σε απόγνωση.

Ενα αεροπλάνο της εταιρείας Icelandair προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταφέροντας προμήθειες, κυρίως μπουκάλια νερό. Ένα καναδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, δύο μεταγωγικά της αμερικανικής ακτοφυλακής και ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό προσγειώθηκαν επίσης, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ταχεία και συντονισμένη αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο πλοία της αμερικανικής ακτοφυλακής έφθασαν την Τετάρτη στο λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο κατάπλους αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν 3.500 στρατιώτες και 2.200 πεζοναύτες για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης. Επίσης η Ουάσινγκτον στέλνει 500 άτομα ιατρικό προσωπικό.

ok.gif Εκατό εκατ. δολάρια διαθέτουν οι ΗΠΑ

Οι υπουργοί Ανάπτυξης των «27» θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τη σεισμόπληκτη χώρα.

Τρία γαλλικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Φορ-ντε-Φρανς στη Μαρτινίκα, μεταφέροντας πενήντα μέλη σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένα Airbus A310 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιστρ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε βοήθεια ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες, ενώ από πλευράς του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εισηγήθηκε τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

Τα περισσότερα νοσοκομεία της περιοχής έχουν καταρρεύσει, ή έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση δεν έχουν αποκατασταθεί, ενω τα φάρμακα δεν φτάνουν για τους τραυματίες.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η φυλακή της πόλης κατέρρευσε επίσης και πολλοί από τους 3.900 κρατούμενους δραπέτευσαν. Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα.

Βαρύ πλήγμα για τον ΟΗΕ

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 36 μελών της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή από την κατάρρευση του αρχηγείου του Οργανισμού στο Πορτ-ο-Πρενς. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις αστυνομικοί, 13 άτομα πολιτικό προσωπικό και 19 στρατιωτικοί.

Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Αϊτή ενδέχεται να αποδειχθεί ο βαρύτερος στην ιστορία των αποστολών του Οργανισμού, καθώς αγνοούνται τουλάχιστον 100 μέλη του Οργανισμού που βρίσκονταν εντός του κτιρίου και πιθανότατα είναι νεκροί.

Ένας Εσθονός ανεσύρθη την Πέμπτη από τα ερείπια αφού εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία. «Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα καλά νέα για την υγεία του» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Αποστολή βοήθειας

vspace=10Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για μία μεγάλη επιχείρηση αρωγής της Αϊτής. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται για την αποστολή βοήθειας σε σωστικά μέσα, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι θα χρειασθεί μεγάλη επιχείρηση αρωγής και ότι θα μεταβεί επί τόπου «μόλις είναι δυνατόν».

 Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση του αρχικού ποσού των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την Αϊτή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναμένεται να συνδράμουν στη βοήθεια.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει εννέα εκατομμύρια δολάρια για να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Αϊτή.

Αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να στείλουν εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διέταξε την Τετάρτη την άμεση διάθεση 10 εκατ. δολαρίων και την αποστολή 14 τόνων τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ακύρωσε την περιοδεία της στον Ειρηνικό και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον λόγω του σεισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο σοβαρούς των τελευταίων ετών ως προς τις ανθρώπινες απώλειες.

Η Χ.Κλίντον δήλωσε ότι θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Αϊτή. «Υπάρχει το άμεσο ζήτημα της προσπάθειας να σώσουμε τις ζωές που μπορούν να σωθούν, να βοηθήσουμε τους τραυματίες… να προσπαθήσουμε να δώσουμε τροφή, νερό, φαρμακευτικό υλικό, κάποιου είδους καταφύγιο» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο NBC.

Το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Αυστραλία για διμερείς επαφές ακύρωσε και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς και θα παραμείνει στη χώρα για να συμβάλει στο συντονισμό της αντιμετώπισης του σεισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024