Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε αεροπλάνο της Delta

Απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε αεροπλάνο της Delta

Με έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος της Delta, με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ανήμερα των Χριστουγέννων, ένας Νιγηριανός επιβάτης. Η απόπειρα απέτυχε, λόγω της επέμβασης άλλων επιβατών. Οι αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο δράστης υποστηρίζει ότι σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

2

Με έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος της Delta, με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ανήμερα των Χριστουγέννων, ένας Νιγηριανός επιβάτης. Η απόπειρα απέτυχε λόγω της έγκαιρης επέμβασης άλλων επιβατών. Οι αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο δράστης υποστηρίζει ότι σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, ένα Airbus 330, που εκτελούσε πτήση από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 23χρονος Νιγηριανός Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά επιβάτες από τις διπλανές θέσεις έπεσαν πάνω του και τον εξουδετέρωσαν. Εν συνεχεία επενέβη το πλήρωμα, που έθεσε τον Νιγηριανό υπό έλεγχο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στο Ντιτρόιτ.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν μια κίτρινη λάμψη και αντιλήφθηκαν μια περίεργη μυρωδιά. Ορισμένοι, δε, έκαναν λόγο για βεγγαλικό. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις επιβάτες.

Ο Νιγηριανός νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο του Μίσιγκαν, με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πόδι.

Σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δράστης έχει υποβληθεί σε ανάκριση και υποστηρίζει πως είχε οδηγίες από την Αλ Κάιντα για την επίθεση.

Ήδη, ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το περιστατικό. Παράλληλα, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, διενεργεί έρευνες και ανακρίσεις, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο 23χρονος Νιγηριανός ήταν φοιτητής σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο εμπρηστικός μηχανισμός αποτελείτο από ένα μίγμα σκόνης και υγρού, για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις. Κατά ορισμένες πληροφορίες, στη θέση του Νιγηριανού βρέθηκαν οδηγίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, αλλά προς το παρόν δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση – χαρακτηρισμό του περιστατικού. 

Πάντως, έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, μετά από εντολή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε για το επεισόδιο από την πρώτη στιγμή.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας μετά την αποτυχημένη απόπειρα στο αεροσκάφος της Delta. Τα μέτρα θα ισχύουν επ αόριστον για όλα τα αεροσκάφη που πετούν με προορισμό τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσαν συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024