Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλάπη η επιγραφή της πύλης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς

Εκλάπη η επιγραφή της πύλης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς

Η γνωστή επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει), που βρισκόταν τοποθετημένη στην πύλη εισόδου του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς Μπίρκεναου στη νότια Πολωνία, εκλάπη από αγνώστους. Επί ποδός η αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών.

2

Η γνωστή επιγραφή στα γερμανικά «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει), που βρισκόταν τοποθετημένη στην πύλη εισόδου του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς-Μπίρκεναου στη νότια Πολωνία, εκλάπη από αγνώστους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Η επιγραφή εκλάπη κατά τις 06.00 (τοπική ώρα). Εκπαιδευμένος σκύλος της αστυνομίας ακολουθεί τα ίχνη των δραστών», δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής αστυνομίας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Trojika.

Η επιγραφή που βρισκόταν στην κύρια πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης ξεβιδώθηκε από τη μία πλευρά και τραβήχτηκε από την άλλη. Την απουσία της επιγραφής αντιλήφθηκαν φύλακες του μουσείου, οι οποίοι και έσπευσαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος ύποπτος, ωστόσο, η αστυνομία έχει ξεκινήσει εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό τόσο των δραστών όσο και της ιστορικής επιγραφής. Οι Αρχές υποψιάζονται ότι οι δράστες ήταν γύρω στα τρία άτομα, που επωφελήθηκαν μεταξύ άλλων και από τον ελλιπή φωτισμό του μνημείου -μέρος του οποίου χρονολογείται μάλιστα από τη δεκαετία του 1940.

«Δεν πρόκειται για απλή κλοπή, αλλά για βεβήλωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του μουσείου, Πάβελ Σαβίκι, επαναλαμβάνοντας τον όρο που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.  Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα, αλλά οι περισσότεροι κάνουν λόγο για πράξη με αντισημιτικό χαρακτήρα.

Σκληρότερα λόγια χρησιμοποίησε ο Αβνέρ Σαλέβ, πρόεδρος του Γεβ Βασέμ, Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ: «Αυτή η πράξη ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα των δραστών, αλλά συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για νεοναζί».

Η επιγραφή είχε κατασκευασθεί από κρατούμενους και τοποθετήθηκε στην πύλη του στρατοπέδου στις αρχές της δεκαετίας του 40. Στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου βρήκαν τον θάνατο συνολικά 1,1 εκατ. άνθρωποι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024