Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική η συμμετοχή των Ιταλών σε διαδήλωση για την «Ημέρα χωρίς Μπερλουσκόνι»

Μαζική η συμμετοχή των Ιταλών σε διαδήλωση για την «Ημέρα χωρίς Μπερλουσκόνι»

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Ιταλοί συμμετέχουν το Σάββατο, σύμφωνα με τους οργανωτές, στην κινητοποίηση «No Berlusconi Day» στη Ρώμη. Πολλοί διαδηλωτές κρατούν ένα μοβ μαντίλι, «σε ένδειξη πένθους, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα».

36

Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Ιταλοί συμμετέχουν το Σάββατο, σύμφωνα με τους οργανωτές, στην κινητοποίηση «No Berlusconi Day» στη Ρώμη.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, με την συμμετοχή καλλιτεχνών, συνδικάτων, συνδέσμων και πολιτικών εκπροσώπων της κεντροαριστεράς. Παρόντες όλοι οι ιθύνοντες του κόμματος Ιταλία των Αξιών, μέλη των οικολόγων και των κομμουνιστών και βουλευτέςτου Δημοκρατικού Κόμματος. Οι πολιτικοί, πάντως, δεν πρόκειται να πάρουν το λόγο.

Πολλοί διαδηλωτές, κρατούν ένα μοβ μαντίλι, «σε ένδειξη πένθους, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα». «Ζητάμε την παραίτηση του Μπερλουσκόνι, πρώτα απ όλα για το καλό του, για να μπορέσει να υπερασπισθεί καλύτερα τον εαυτό του στις δικαστικές αίθουσες», τόνισε ο Τζανφράνκο Μάσια, ένας από τους χρήστες του Διαδικτύου που δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο για την επιτυχία της σημερινής διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο «μοβ κύμα», τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: κάθε διαδηλωτής φοράει ένα καπέλο, μια εσάρπα, μια καρφίτσα του πένθιμου αυτού χρώματος.

Στην εξέδρα της πλατείας Σαν Τζιοβάνι ιν Λατεράνο μίλησαν το απόγευμα, ο θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάριο Φο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1997), η σύζυγός του Φράνκα Ράμε, ενώ στην κινητοποίηση παίρνει μέρος και ο σκηνοθέτης Νάννι Μορέττι και γνωστοί Ιταλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές.

Πολλά πανό, αναφέρονται με επικριτικά συνθήματα στην αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προώθησε η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», με περικοπές στα κονδύλια της δημόσιας παιδείας.

Στο δικτυακό τόπο της κινητοποίησης, του noberlusconiday.org, έχει αναρτηθεί έκκληση στην οποία τονίζεται: «δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε άλλο, είμαστε αντιμέτωποι με έναν άνθρωπο που κρατά σε ομηρία την Ιταλία εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Έχει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους και εναντιώνεται σε κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης».

Eκτός από την Ρώμη, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν σε άλλες σαράντα πέντε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ των άλλων, στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Βιέννη, την Βαρκελώνη, στο Μόντρεαλ και στο Σαν Φραντσίσκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024