Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρχίζει στη Γαλλία η συζήτηση γύρω από την έννοια της «εθνικής ταυτότητας»

Αρχίζει στη Γαλλία η συζήτηση γύρω από την έννοια της «εθνικής ταυτότητας»

Ξεκινά στη Γαλλία ο μεγάλος προβληματισμός που έθεσε ο Νικολά Σαρκοζί γύρω από την έννοια της «εθνικής ταυτότητας», τι σημαίνει δηλαδή για τους Γάλλους «το να είσαι Γάλλος». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν θετικά μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο αρκετοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

103

Ξεκινάστη Γαλλία ο μεγάλος προβληματισμός γύρω από την έννοια της «εθνικής ταυτότητας», τι σημαίνει δηλαδή για τους Γάλλους «το να είσαι Γάλλος».

Τον προβληματισμό αυτό έθεσε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δια στόματος Ερικ Μπεσόν, υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και προσχώρησε στη δεξιά, για να συμβάλει στην εκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί.

Η δουλειά αναμένεται σκληρή για τους νομάρχες, στους οποίους έχει ανατεθεί η όλη διοργάνωση των συζητήσεων. Θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο πόρισμα έως τον Φεβρουάριο, δηλαδή πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφερειών, που θα γίνουν στα μέσα Μαρτίου.

Οι έννοιες – «κλειδιά» που θα τεθούν- μεταξύ άλλων- υπό ανάλυση, είναι ο «κοσμικός χαρακτήρας» της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, η γαλλική γλώσσα και τα σύμβολα: η σημαία και ο εθνικός ύμνος, γνωστός ως «Μαρσεγιέζ».

Σε μία πρώτη σφυγμομέτρηση που έκανε η κυριακάτικη «Λε Παριζιέν», η πλειοψηφία των Γάλλων, σε ποσοστό 60%, βλέπει θετικά την οργάνωση μίας τέτοιας συζήτησης.

Στο πλαίσιο της ίδιας σφυγμομέτρησης, το 80% θεωρεί τη γαλλική γλώσσα ως «πολύ σημαντική» συνιστώσα της εθνικής ταυτότητας, το 63% έχει την ίδια αντίληψη για την τρίχρωμη γαλλική σημαία, ενώ μόλις το 50% θεωρεί «πολύ σημαντικό» τον εθνικό ύμνο, για τον οποίο πολλοί ζητούν αλλαγή ορισμένων στροφών.

Πέρα όμως από τη γενική αυτή πρώτη θετική αντίδραση, εκφράζονται και πολλές επιφυλάξεις για την οργάνωση μίας τέτοιας συζήτησης σε επίπεδο επικράτειας.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, κατά πόσο οι νομάρχες είναι οι πλέον κατάλληλοι για μία τέτοια οργάνωση.

Αλλοι δεν αποκλείουν ότι αυτή η βιασύνη πριν από τις εκλογές στις Περιφέρειες, μπορεί να κρύβει εκλογική σκοπιμότητα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θέλει να διατηρήσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς που είχε κερδίσει το 2007.

Όπως θυμίζει και η «Λε Παριζιέν», το θέμα της εθνικής ταυτότητας ήταν το θέμα-«φάρος» του Νικολά Σαρκοζί το 2007, στις εκλογές για την Προεδρία.

Τότε είχε υποσχεθεί τη δημιουργία υπουργείου Εθνικής Ταυτότητας, λέγοντας ότι δεν ήθελε να αφήσει στην ακροδεξιά του Λεπέν «το μονοπώλιο του έθνους». Κέρδισε συρρικνώνοντας τον Λεπέν στο 10,5% και δημιούργησε το υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας, που είχε υποσχεθεί, με το που ήρθε στην εξουσία.

Πολλοί είναι επίσης, αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις. Θεωρούν ως ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Ερικ Μπεσόν ανήγγειλε την απόφαση για την εθνική ταυτότητα αμέσως μετά την αποπομπή και τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό τριών Αφγανών.

Η έννοια της γης, ως καθοριστική συνιστώσα ενός έθνους, δέχεται πολλές αντιδράσεις, και χαρακτηρίζεται ως «στενά παραδοσιακή έννοια».

Την έννοια της γης σε σχέση με την εθνική ταυτότητα, έφερε στην επιφάνεια ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την τελευταία ομιλία του στους γεωργούς.

«Η Γαλλία», είπε, «έχει έναν σαρκικό δεσμό με τη γεωργία της και τολμώ τη λέξη, με τη γη της. Η Γαλλία έχει τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα και η γη είναι μέρος αυτής της εθνικής γαλλικής ταυτότητας».

«Δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε ο πρόεδρος «ότι είναι δυνατόν να διστάζουμε στο να χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις».

Ανάμεσα στις αντιδράσεις γύρω από τον συσχετισμό εθνικής ταυτότητας και γης αλλά και για τη διοργάνωση της όλης συζήτησης, άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αλαίν Ζυπέ στην προσωπική του ιστοσελίδα. Με τίτλο «Τι είναι Έθνος», χαρακτήρισε ως «μη χρήσιμη» μία τέτοια συζήτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024