Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν και Ερντογάν έδωσαν τα χέρια για τον South Stream

Πούτιν και Ερντογάν έδωσαν τα χέρια για τον South Stream

Τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream «σφράγισαν» Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν με τη ρωσική πλευρά να επιδιώκει τη διατήρηση της ενεργειακής κυριαρχίας της στην Ευρώπη. Συνεργασία Αγκυρας-Μόσχας και στην πυρηνική ενέργεια.

51

Τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream «σφράγισαν» Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη με τη ρωσική πλευρά να επιδιώκει τη διατήρηση της ενεργειακής κυριαρχίας της στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Αγκυρα να μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό «παίκτη» στην περιοχή.

Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα υπεγράφη σειρά συμφωνιών, ανάμεσά τους και πρωτόκολλο συνεργασίας στην πυρηνική ενέργεια. Η Αγκυρα εξετάζει ήδη προσφορά ρωσικής εταιρείας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα.

Στην Τουρκία βρέθηκε την Πέμπτη και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να παραστεί συμβολικά στην υπογραφή της συμφωνίας για τον South Stream, καθώς η ιταλική εταιρεία Eni είναι ο βασικός εταίρος της ρωσικής Gazprom για την κατασκευή του αγωγού που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Στο πρωτόκολλο συνεργασίας για το φυσικό αέριο καταγράφεται επισήμως η συγκατάθεση της Τουρκίας στην κατασκευή του South Stream στα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή «θαλάσσιων αναγνωριστικών και οικολογικών ερευνών» και έχει προσκληθεί από τη ρωσική πλευρά να συμμετάσχει πλήρως στο σχέδιο του South Stream.

Ο αγωγός θα διασχίζει το βυθό της Μαύρης Θάλασσας από το Νοβοροσίσκ στο βουλγαρικό λιμάνι Βάρνα και εν συνεχεία δύο διακλαδώσεις θα περνούν μέσω των Βαλκανίων σε Ιταλία και Αυστρία, «αν και οι ακριβείς διαδρομές δεν έχουν επικυρωθεί», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία προς το 2013 και κατά τις ρωσικές πηγές «προορίζεται να μειώσει την εξάρτηση των προμηθευτών και καταναλωτών από τις χώρες-διαμετακομιστές, ειδικότερα, από την Ουκρανία και την Τουρκία».

Η παροχετευτική του δυνατότητα θα είναι 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στο σχέδιο υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ, που θα καταβάλουν η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni, οι οποίες θα τον εκμεταλλεύονται σε ισότιμη βάση.

Η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος σε μεγέθη αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου (μετά τη Γερμανία και την Ιταλία) και προμηθεύτηκε πέρυσι 24,5 δισ. κυβικά μέτρα (το 2007 23,5 δισ.).

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι «αναμφίβολα στρατηγικοί εταίροι» είχε δηλώσει ο υποδιευθυντής του Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού και πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιοχόμενο της επίσκεψης εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024