Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόμο που περιορίζει τα στρατοδικεία ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Νόμο που περιορίζει τα στρατοδικεία ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα που έκανε λόγο για στρατιωτική συνωμοσία κατά της κυβέρνησης Εντογάν, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο που αποσκοπεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ και προβλέπει ότι σε περίοδο ειρήνης οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία.

36

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο που αποσκοπεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει ότι σε περίοδο ειρήνης οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία.

Η ψήφιση του νόμου την Παρασκευή έρχεται εν μέσω έντασης ανάμεσα στους στρατηγούς και την κυβέρνηση Ερντογάν, έπειτα από τη δημοσίευση στον Τύπο ενός εγγράφου που περιγράφει στρατιωτικό σχέδιο για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος. Στρατιωτικός εισαγγελέας έκρινε αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη διεξαγωγή έρευνας, ο πρωθυπουργός όμως δήλωσε ότι η υπόθεση θα ανατεθεί τώρα σε πολιτικό εισαγγελέα.

Όσον αφορά τη στρατιωτική δίκη αξιωματικών για τη λεγόμενη υπόθεση Εργκένεκον, κατά την οποία διερευνάται η φερόμενη ύπαρξη ενός δεξιού δικτύου που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης, παραμένει ασαφές εάν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα επηρεάσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της Εθνοσυνέλευσης, ο νέος νόμος προβλέπει ότι θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως απειλές στη εθνική ασφάλεια, παραβιάσεις του συντάγματος, οργανωμένες ένοπλες οργανώσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.

Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα αναφέρει επίσης ότι οι πολίτες δεν θα δικάζονται από στρατοδικεία, εκτός εάν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο ή σε καθεστώς στρατιωτικού πολέμου.

Ο τερματισμός της επιρροής που ασκεί ο στρατός στην πολιτική είναι ένα βήμα-κλειδί που η ΕΕ απαιτεί από την Τουρκία προκειμένου να προωθήσει το φάκελό της για ένταξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024